Pijlinktvis met kikkererwten en paprika

"Geen alledaags stukje vis op ons bord vandaag", dacht Jeroen. Deze pijlinktvis geserveerd met geroosterde paprika en kikkererwten is een gerecht om van te smullen! 

Ingrediënten

  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • 2 blikje kikkererwten
  • enkele blaadjes laurier
  • een beetje tijm
  • 600 g pijlinktvis
  • een scheutje olijfolie
  • een beetje tahini
  • komijn
  • een snuifje gerookt paprikapoeder
  • zout
  • cayennepeper
  • een flinke koffielepel Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 2 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 40 g gember
  • 2 pitabroodje
  • peper
  • paprikapoeder
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 bussel koriander

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel ter voorbereiding de sjalotten en snijd ze in fijne ringen. Pel ook de look en snijd fijn.

Kook de kikkererwten samen met een teentje look. Voeg ook wat tijm en laurier toe.

Spoel de stukken inktvis en dep ze droog met keukenpapier. Maak daarna fijne, kruiselingse insnijdingen in het vlees van de inktvis. 

Giet de kikkererwten af en laat ze afkoelen. Verwijder de tijm en laurier en doe de kikkererwten met de look in een mixer. Voeg een scheutje olijfolie en wat tahini of sesamolie toe. Kruid met komijn, geroosterd paprikapoeder, zout en cayennepeper.

Voeg een flinke koffielepel Griekse yoghurt en wat citroensap toe. Mix het geheel nog een keer.

Leg de paprika's rechtstreeks op het gasvuur en zorg ervoor dat ze deels gegaard zijn en toch nog wat beet hebben. De paprika's mogen zwart beginnen zien, dit schraap je er nadien af tegelijk met de schil. Indien je geen gasvuur hebt, kan dit op de barbecue of in de oven. Nadien snijd je ze in repen. Snijd de chilipeper in ringen en schil de gember. Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een pan en stoof er de sjalotten in aan. Voeg de reepjes paprika en de chilipeper toe. Bak alles op een hoog vuur. Rasp nadien de gember erbij.

Snijd intussen de pitabroodjes in driehoeken. Leg ze op een ovenschotel en besprenkel ze met olijfolie. Zet de broodjes even in de oven.

Kruid de inktvis met zout, peper en paprikapoeder. Gril de stukken op de hete grill. Breng het geheel op smaak met eventueel nog wat citroenzeste. Meng vervolgens de groenten onder de inktvis.

Snijd de peterselie en de koriander grof en meng ze onder de inktvis en de groenten.

Strijk met een lepel de hummus uit over een bord en schep de groenten met de inktvis op het bord. Voeg eventueel nog wat kikkererwtjes toe ter afwerking. Serveer de krokant gebakken pitabroodjes in een apart kommetje.

Pijlinktvis met kikkererwten en paprika