Pieterman met stoemp van boerenkool en spek

Het mag dan wel een stekelige vis zijn, de smaak van gebakken pieterman is heerlijk zacht en vergelijkbaar met die van Noordzeetong. Jeroen bakt de filets krokant in de pan. Daarnaast maakt hij een dampende pot stoemp met aardappelen, boerenkool en gebakken spekjes. Hier krijg je niet genoeg van!

Let op: met de hoeveelheid stoemp in het recept voor 4 personen kan je makkelijk 6 tot 8 personen blij maken. 

Ingrediënten

  • 800 g frietaardappelen
  • 400 g boerenkool
  • 300 g gerookt spek
  • 3 sjalot
  • 1 teen look
  • 600 g pietermanfilet
  • enkele takjes tijm
  • een scheut witte wijn
  • 4 eetlepel pickles
  • 1 dl room
  • een klontje boter
  • een scheut melk
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel mosterd
  • een scheutje water

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Pluk de gekrulde bladeren van de boerenkool en spoel ze onder koud stromend water. Scheur ze daarna verder in stukken. Kook ze gaar, samen met de aardappelen in dezelfde pot.

Verwijder het zwoerd van het gerookte spek en snijd het spek in reepjes (lardons).

Smelt een klont boter in een pot en bak de spekjes krokant.

Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Plet ook een teentje look en snijd fijn. Doe ze bij het spek.

Smelt een klont boter in een pan waar alle visfilets netjes in passen. Kruid de filets met peper en zout. Bak ze op de velkant in de bruisende boter. Duw ze naar beneden met een spatel als ze opkrullen.

Pel ondertussen nog een sjalot en snijd fijn.

Draai de visfilets niet om maar haal ze uit de pan en leg ze even apart. Straks kunnen ze verder garen in de saus.

Giet de overtollige boter weg en stoof de sjalot aan. Voeg de tijm toe en blus met een scheut witte wijn.

Schep de pickles erbij en voeg ook de room toe. Roer alles goed en laat even pruttelen.

Giet ondertussen de aardappelen en de boerenkool af. Doe ze in de pot bij de gebakken spekjes en stamp alles fijn. Voeg de boter en de melk toe en blijf stampen tot je een smeuïge stoemp hebt. Kruid af met peper, zout en wat nootmuskaat.

Voeg wat mosterd en een scheutje water toe aan de saus en roer nog eens goed. Kruid met peper en zout.

Leg de visfilets nu in de pan met de saus en laat ze zo even verder garen.

Serveer een flinke lepel stoemp met een sappig stukje gebakken vis op een bord en giet er wat saus over. Smakelijk!

Pieterman met stoemp van boerenkool en spek