Piepkuiken met druivensaus en aardappelbolletjes

Piepkuiken met druivensaus is zonder twijfel een recept uit de eighties toen er nog veel vaker met fruit gekookt werd. Jeroen gebruikt voor zijn versie verse druiven in plaats van druiven uit blik en brengt de saus op smaak met druivensap en witte wijn. Klassiek maar lekker.

Ingrediënten

  • 2 piepkuiken
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 ajuin
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1.5 dl witte wijn
  • 2 dl druivensap
  • 4 dl fond
  • 1 pak aardappelbolletjes
  • 400 g witte druiven
  • een handvol waterkers
  • 4 eetlepel mayonaise

Benodigdheden

  • een frietketel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Halveer de piepkuikens.

Smelt een klontje boter in een diepe pan. Kruid de piepkuikens met peper en zout en kleur ze rondom in de boter.

Pel en snipper de ui.

Haal de kuikens uit de pan en bak de ui in dezelfde vetstof.

Doe een takje tijm en enkele blaadjes laurier bij de ui. Giet er de wijn bij en laat droog koken.

Blus met het druivensap en de gevogeltefond (of bruine fond) Een recept om fond te maken vind je hier. Kruid met peper en zout.

Leg de piepkuikens terug in de pan met de filetkant naar boven.

Zet een deksel schuin op de pan en laat de piepkuikens ongeveer 25 minuten garen op een zacht vuur.

Verwarm het frietvet en bak de aardappelbolletjes (‘noisettes’) goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Halveer de druiven en pel ze eventueel. Verwijder de pitjes.

Haal de piepkuikens uit de pan.

Smelt een klontje boter in de saus. Roer er de druiven door en laat ze kort opwarmen.

Serveer het piepkuiken met de druivensaus, gefrituurde aardappelbolletjes, een toefje waterkers en eventueel een lepel mayonaise.

Piepkuiken met druivensaus en aardappelbolletjes