'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong

Jeroen gaat de Britse toer op met een hartige pie, gevuld met ossentong en groenten.

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 75 g smout
  • 75 g boter
  • 0.5 dl water
  • 0 boter
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 1 wortel
  • 1 bussel rapen
  • 2 stengels prei
  • 2 stengels selder
  • 0.25 witte kool
  • 0 tijm
  • 0 laurier
  • 0 rozemarijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 bloem
  • 2 dl room
  • 0 een scheutje madeira
  • 0 nootmuskaat
  • 250 g ossentong
  • 1 ei
  • 0 grof zout

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een kneedhaak
  • een taartvorm met een diameter van 22 cm en 4 cm hoog
  • een garde
  • bakpapier
  • wat keukentouw
  • een deegrol

Partners

Bereiding

Het deeg

Meng de bloem met de smout en de zachte boter met de keukenmachine. Voeg er het water aan toe. Laat draaien tot een glad deeg.

Vorm een bol van het deeg en verpak in huishoudfolie. Laat opstijven in de koelkast.

De vulling

Smelt een klont boter in een kookpot.

Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Plet met een mes. Stoof de uien en de knoflook aan in de boter.

Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de uien.

Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken. Snipper de witte kool. Doe ze bij de uien en laat stoven.

Bind tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Kruid met peper en zout.

Giet water bij de groenten tot ze net niet onder staan. Breng aan de kook en laat garen op een zacht vuur.

Smelt een klont boter. Voeg er eenzelfde hoeveelheid bloem aan toe en laat kort drogen.

Giet het kookvocht van de groenten bij de roux en roer met een garde tot de saus gebonden is. Voeg er room en een scheutje madeira aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Schep de groenten bij de saus.

Snijd de ossentong in reepjes. Meng ze door de saus.

Afwerken

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

Snijd een reep boterpapier van ongeveer 15 cm. Leg de reep op  de taartbodem.

Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg dun uit met een deegrol.

Leg het deeg in de taartvorm. Laat het aan de buitenkant over de rand hangen.

Giet de vulling in de deegbodem.

Plooi het deeg dicht zodat de pie helemaal gesloten is.

Splits het ei. Klop de dooier los met een scheutje water. Bestrijk de bovenkant van de pie hiermee. Strooi er wat grof zout over.

Maak in het midden van de pie een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. 

Bak de pie 45 minuten in de voorverwarmde oven. 

Haal hem (eventueel) uit de vorm met behulp van het bakpapier.

'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong