Pickle

In de gastronomie zijn bewaartechnieken weer helemaal ‘in’. Confituur maken met zomervruchten is en blijft een klassieker, maar je kunt net zo goed eens een ‘pickle’ proberen. Een bewaartechniek op basis van azijn. Het resultaat kan je maandenlang bewaren. Jeroen gebruikt de pickle in een recept met toast en brie met waterkerssalade.

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 2 appel
  • 40 g gember
  • 4 eetlepel stroop
  • 2 dl balsamico
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagel
  • 2 laurierblaadje
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een groenterasp
  • een bewaarbokaal (bv. een Weck-bokaal)

Partners

Bereiding

De pickle

Pel de rode uien en snij ze in helften. Snij ze vervolgens in niet al te fijne halve ringen.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof daarin de halve uiringen.

Neem een mengbeker en meng er de balsamico en de witte wijnazijn in.

Schil het stukje gember en rasp het in de pot met stovende uien.

Na enkele minuten stoven, als de uien wat ‘plat’ zijn, schenk je er het azijnmengsel in. Let op, ga niet meteen over de stoofpot hangen, want je neus zal het geweten hebben.

Voeg de kaneelstok, de kruidnagels en de blaadjes laurier toe.

Schep de mosterd en de flinke portie appelstroop in de stoofpot. Laat het mengsel zacht koken.

Schil de appels en snij ze in kwarten. Verwijder de stukken klokhuis. Snij elk kwartje appel in ongeveer 9 gelijke stukken.

Doe de blokjes appel in de pruttelende pickle. Laat alles nog zo’n 5 minuten garen. Dit mag niet te lang duren, want de stukken appel moeten wat stevigheid behouden. Ze mogen in geen geval veranderen in appelmoes.

Schep de pickle zorgvuldig in een stevige bewaarbokaal. (Type Weck-bokaal) Laat de pickle eerst afkoelen en bewaar de pot nadien in de koelkast. Zet op het etiket alvast maar “Pickle van appel en ui”, en de datum van vandaag.

Serveer de pickle koud. In de koelkast kan je de bereiding tot een jaar lang bewaren.

Pickle