Petit-beurretaart

Jeroen draagt deze boterroomtaart op aan de mama van een van zijn jeugdvrienden. Lut was het liefste ‘kookmoeke’ en haar recept voor gemetste koek leeft nu verder op Dagelijkse kost.

Ingrediënten

  • koffie
  • een scheutje cognac
  • 250 g bloemsuiker
  • 2 ei
  • oploskoffie
  • 300 g boter
  • 1 pak petit-beurrekoekjes
  • hagelslag

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een keukenmachine met klopper
  • een garde
  • een snijplank
  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Bekleed een stevige snijplank met aluminiumfolie. Hierop “metsel” je straks de petit-beurretaart.

Zet een grote tas koffie. Laat de koffie afkoelen in een ovenschaal of ruime mengschaal. Giet er een scheutje cognac bij.

De crème au beurre

Doe de bloemsuiker en de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Klop beide ingrediënten los.

Zet een klein kopje extrasterke koffie. Gebruik hiervoor oploskoffie.

Snijd de malse boter in blokjes. Klop de boter beetje bij beetje door het eier-suikermengsel.

Giet er een lepel van de sterke koffie bij.

Laat goed doorkloppen tot je een gladde boterroom krijgt.

De taart

Neem de plank met aluminiumfolie erbij. Leg eerst een laag droge koekjes voor een krokante bodem. Smeer hierop een laagje crème au beurre.

Bouw vervolgens opnieuw een laag met koekjes, maar dip ze eerst in de ovenschaal met afgekoelde koffie. Smeer er weer een laag boterroom op. Herhaal deze stappen tot je een mooie gestapelde taart hebt.

Bestrijk de taart ook aan de zijkanten met het botermengsel. Werk de taart volledig af met hagelslag.

Laat de petit-beurretaart een uurtje rusten in de koelkast.

Petit-beurretaart