Pepersteak met lookmousseline, zoetzuur witloof en waterkers

Een klassieker uit de Belgische keuken: een dikke steak, gepaneerd met gebroken peper met daarbij gestoofd witloof en een fijne aardappelpuree met knoflook. Een gerecht om duimen en vingers bij af te likken!

Ingrediënten

  • 600 g biefstuk
  • 800 g aardappel
  • 2 tenen knoflook
  • boter
  • 8 stronken witloof
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepel balsamicoazijn
  • 4 eetlepel kristalsuiker
  • boter
  • gebroken peper
  • een scheut cognac
  • 1 dl bruine fond
  • boter
  • een scheut melk
  • 2 eierdooier
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

De lookmousseline

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Kneus en pel de knoflook. Kook de teentjes mee met de aardappelen.

Het zoetzuur witloof

Smelt een klont boter in een hoge pan.

Maak het witloof schoon en snijd het in stukken.

Stoof het witloof in de boter. Doe er een scheutje water bij en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer om.

Zet een deksel op de pan en laat het witloof op een zacht vuur garen.

Haal het deksel van de pan als het witloof bijna gaar is. Doe er de balsamicoazijn en de suiker bij. Laat het vocht inkoken.

De pepersteak

Smelt een klont boter in een pan.

Leg de gebroken peper op een bord. Duw er één kant van de steak in.

tip Je kunt steakpeper kant-en-klaar kopen of de pepermolen wat losser draaien zodat hij grof maalt.

Leg het vlees op de peperkant in de pan en laat dichtschroeien. Als de pan te heet wordt, koel je ze met een extra klontje boter.

Draai het vlees om en bak de andere kant. Draai tijdens het bakken de steak af en toe om zodat het vlees overal even gaar bakt.

Haal de steak uit de pan.

Giet de cognac in de pan en roer de aanbaksels los. Laat een beetje inkoken. Voeg er de fond en een extra klontje boter aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.

Leg het vlees in de saus om het warm te houden.

Afwerken en serveren

Giet de aardappelen af. Plet ze met een klontje boter, een scheut melk en de eierdooiers tot een fijne mousseline.

Maak wat waterkers schoon.

Serveer de steak met de saus, de mousseline en het zoetzure witloof. Werk af met een toef waterkers.

Pepersteak met lookmousseline, zoetzuur witloof en waterkers