Peperburger met spek, Belgische saus en dunne frietjes

De examens zijn (bijna) gedaan en straks begint de vakantie. Trakteer je studenten daarom op een lekkere peperburger met verse frieten.

Ingrediënten

  • 4 plakken gezouten spek
  • 600 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout
  • 50 g steakpeper
  • boter
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel pickles
  • 1 eetlepel mosterd
  • enkele druppels Tabasco
  • 8 frietaardappelen
  • 1 rode ui
  • 3 augurken
  • 2 tomaat
  • 1 krop sla
  • 4 broodje

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een bakplaat
  • een keukenhanddoek
  • een friteuse
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De burger

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Leg de plakjes spek op een bakplaat en bak ze krokant in de oven.

Meng het gehakt met het ei en het paneermeel in de keukenmachine. Pel en snipper de sjalot en meng ze door het gehakt. Kruid met peper en zout.

Vorm burgers van het gehakt.

Strooi de zwarte steakpeper uit op een bord.

Duw één kant van de burgers in de steakpeper.

Smelt een klont boter in een pan.

Bak de burgers eerst op de peperkant en dan aan de andere kant.

Haal het spek uit de oven en laat het uitlekken op keukenpapier.

De saus

Meng de mayonaise met ketchup, pickles, mosterd en enkele druppels tabasco.

Doe er eventueel nog wat Engelse saus bij.

Het garnituur

Was de aardappelen goed en rasp ze met de mandoline of snijd ze in dunne frieten. Schillen is niet nodig. Spoel ze in koud water en laat ze goed uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Verwarm de friteuse tot 175 °C.

Pel de rode ui en snijd hem in ringen.

Snijd de augurken in lange repen.

Snijd de tomaten in plakken. Trek de blaadjes van de sla en spoel ze. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de broodjes open en zet ze even onder de grill of rooster ze in de broodrooster.

Bak de frieten krokant in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Afwerken en serveren

Doe saus op de boven- en onderkant van een broodje. Leg er sla, tomaat, uiringen, een burger, een augurk en gebakken spek op. Leg er de bovenste helft van het broodje op.

Serveer de burger met frietjes.

Peperburger met spek, Belgische saus en dunne frietjes