Penne met polpette, paprika en champignons

Met dit gerecht gaan we de Italiaanse toer op. Polpette zijn Italiaanse gehaktballetjes. Jeroen serveert ze in een romige saus op basis van gekonfijte paprika's. Met wat pasta erbij heb je snel een volwaardige maaltijd met veel groenten.

Ingrediënten

  • 4 rode paprika
  • een halve rode chilipeper
  • 3 teentje look
  • 2 ajuin
  • een scheut olijfolie
  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ei
  • een snuif gehaktkruiden
  • 2 sjalot
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • een halve bussel peterselie
  • enkele takjes peterselie
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • enkele takjes oregano
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 blaadje laurier
  • 2 dl witte wijn
  • 3 dl passata
  • 1 bakje champignon
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 400 g penne
  • 2 eetlepel mascarpone
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de paprika’s in twee. Leg de paprika’s op een ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie en grof zout over. Snijd de chilipeper grof net als de look en schik ze tussen de paprika. Schuif de ovenschaal 35 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C.

Pel de uien en snijd ze grof. Laat een scheut olijfolie heet worden in een pan en stoof er de uien in aan. Verwijder de steeltjes van de paprika’s en voeg de gare paprika’s toe aan de uien

Doe het gehakt met een ei in de kom van de keukenmachine en voeg er de gehaktkruiden aan toe.

Was de peterselie en snipper hem fijn. Voeg de peterselie, fijngesnipperde sjalot en de parmezaan toe aan het gehakt. Laat de machine draaien tot het stevig aanvoelt.

Voeg de tomatenpuree toe aan de paprika’s en laat even meebakken. Voeg de tijm, rozemarijn, oregano en laurier toe aan de paprika’s. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Tot slot giet je de passata bij de saus en breng je ze rustig aan de kook.

Zet een grote pan op het vuur en laat een scheut olie heet worden. Snijd de champignons in vier en bak ze in de olie. Voeg ze toe aan de olie en laat even bakken samen met fijngesnipperde sjalot en look.

Schil de overige rode, gele en groene paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de champignons, de look en de sjalot.

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de pasta zoals vermeld staat op de verpakking.

Haal de tijm, laurier en rozemarijn uit de saus. Schep de saus in de pot van de blender en mix ze fijn. Voeg eventueel nog wat mascarpone toe aan de saus en mix alles goed door elkaar. Voeg de gemixte saus tot slot nog even toe aan de gebakken groenten.

Zet een nieuwe pan op het vuur en laat er een scheut olie in heet worden. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de olie.

Voeg de gare pasta en een lepel van het kookvocht van de pasta toe aan de saus met de groenten en meng alles goed onder elkaar. Kruid eventueel met wat zout.

Schep de pasta in een grote kom en leg de balletjes erbij. Werk af met wat fijngesneden basilicum en peterselie en eventueel wat extra parmezaan.

Penne met polpette, paprika en champignons