Penne met paksoi, blauwe kaas en noten

Jeroen maakt een stevige vegetarische pasta met oesterzwammen, blauwe kaas en noten.

Ingrediënten

  • boter
  • 250 g oesterzwam
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paksoi
  • 400 g penne
  • 1 takje citroentijm
  • enkele takjes oregano
  • 200 g blauwe kaas
  • peper
  • zout
  • 100 g walnoten
  • een handvol rucola
  • olijfolie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt een klont boter in een grote pan.

Borstel de oesterzwammen schoon en scheur ze in stukken. Bak ze in de boter.

Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze tot pulp met een mes. Doe de sjalot en de knoflook bij de oesterzwammen. Voeg eventueel een extra klontje boter toe.

Snijd het onderste stukje van de paksoi en was de bladeren onder stromend water. Snijd het groen van de bladeren en houd opzij. Snijd de witte delen in stukken en stoof ze met de oesterzwammen. Doe er een klein beetje water bij en laat garen onder een deksel op een zacht vuur.

Kook de penne gaar in licht gezouten water.

Rits de blaadjes van de citroentijm en hak ze wat fijner. Snipper de oregano. Doe de tijm en de oregano bij de groenten in de pan.

Snijd het groen van de paksoi wat fijner en doe het ook in de pan.

Snijd de blauwe kaas (bijvoorbeeld Pas de Bleu) in blokjes, maar houd een beetje opzij voor de afwerking. Smelt de blokjes kaas in de pan bij de groenten. Voeg een klontje boter en een pollepel kookwater van de pasta toe.

Giet de penne af en laat uitlekken.

Meng de penne met de groenten. Kruid met flink wat peper en zout.

Hak de walnoten grof.

Werk de pasta af met gehakte walnoten, een beetje rucola en enkele blokjes blauwe kaas. Werk af met een likje olijfolie.

Penne met paksoi, blauwe kaas en noten