Penne met gehaktballen Parmezan en geroosterde groenten

Pasta en gehakballen zijn een gouden duo om de stevige honger te stillen. Als je ook voor allerhande verse groenten zorgt, dan eindigt het verhaal met een rijkelijke en gevariëerde pastaschotel die jong en oud gegarandeerd graag lusten.

Kook de penne gaar, voorzie een flinke lading balletjes met Parmezaanse kaas en rooster een collectie groenten in een hete oven. De saus in in 1-2-3 klaar en als alles verzameld wordt in een grote serveerschaal, is er geen houden meer aan.

Ingrediënten

  • 0.5 knolselder
  • 1 courgette
  • 0.5 venkel
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 teentje look
  • 2 takje rozemarijn
  • zout
  • peper
  • scheutje olijfolie
  • scheutje honing
  • 600 g gehakt
  • 1 ei
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 30 g paneermeel
  • scheutje olijfolie
  • 500 g penne
  • zout
  • 2 dl witte wijn
  • 800 g tomatenstukjes
  • 2 eetlepel olijven
  • peper
  • 50 g rucola
  • Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een kaasrasp
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Geroosterde groenten

Verwarm de oven voor tot 200°C. Hou de vlakke ovenplaat bij de hand.

Gebruik de ovenschaal om een mix van versneden groenten te verzamelen.

Schil de knolselder en spoel het deel dat je gebruikt schoon. Spoel ook de andere groenten.

Snij de knolselder eerst in plakken van 1 tot 1,5 cm breed, en vervolgens in kleine dobbelstenen.

Snij de ongeschilde courgette overlangs in even dikke plakken. Verdeel die plakken in hapklare dobbelstenen.

Snij de venkel eerst middendoor en verdeel het stuk dat je nodig hebt in grove schijven. Pluk de stukken venkel los.

Schil de wortel, snij de peen eerst overlangs in kwarten en vervolgens in dobbelstenen.

Pel de (rode) ui en snij de bol in grove snippers.

Verzamel alle stukken groente op de ruime vlakke ovenschaal en meng ze.

Pel de tenen look en verdeel ze over de ovenschaal. Verknip de rozemarijntakken en verstop de stukken tussen de groenten.

Kruid de groentemengeling met een snuif zout en peper van de molen. Schenk er een straaltje olijfolie over. Knijp er ook een beetje vloeibare honing over.

Schuif de groenten in de hete oven van 200°C en rooster ze gedurende 40 tot 45 minuten. (Roer de stukken groente om het kwartier om. Bereid intussen de gehaktballen.)

Gehaktballen met Parmezaanse kaas en pasta

Doe het gehakt in de mengschaal. Proef of het voldoende gekruid werd door de slager.

Breek een ei in het vleesmengsel en rasp de Parmezaanse kaas erover. Meng alles met de vork (of met schone handen).

Strooi een beetje paneermeel over het ballengehakt en meng alles tot een stevige, maar tegelijk voldoende sappige vleesbereiding.

Breng water aan de kook in een kleine pot of een pan met hoog opstaande rand (sauteuse). Doe hetzelfde in een hele grote pot. In de eerste gaar je dadelijk de vleesballetjes en in de tweede kook je straks de pasta beetgaar.

Rol het vleesmengsel tot hapklare balletjes van ongeveer 2, 5 cm diameter.

Drop de balletjes vanuit je handen, recht in het potje met kokend water.

Schep de balletjes die bovendrijven weg, want ze zijn zo goed als gaar. Laat ze even uitlekken.

Het gerecht afwerken

Neem een ruime stoofpot of een grote pan met hoge opstaande rand en schenk er een scheut olijfolie in. Verhit de pot op een matig vuur.

Leg de vleesballetjes in de hete olie en bak ze rondomrond goudbruin. Schep ze nadien uit de pot en giet een deel van het braadvet weg.

Doe de penne in de grote pot met gezouten kokend water. Kook de pasta beetgaar. Reken een kooktijd die 1 minuut korter is dan wat de verpakking aanbeveelt.

Laat de beetgare pasta uitlekken. Giet de penne in een royaal grote serveerschaal.

Schep alle stukjes geroosterde groenten in de pot waarin je de gehaktballen een eerste bakbeurt gaf. Pluk de uitgekookte takjes rozemarijn en evt. de tenen look weg.

Zet het vuur hoog en schenk er witte wijn over. Roer de aanbaksels van de balletjes los en laat de alcohol verdampen.

Voeg na een minuut de ingeblikte tomatenstukjes toe en roer. Schep er ook de ontpitte olijven bij. Proef de saus en kruid ze met peper van de molen en een snuif zout.

TIP: Wie van pikant houdt kan wat hete chilisaus of een lepeltje sambal toevoegen.

Doe de kortgebakken balletjes in de pan met groenten en saus. Laat ze 5 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Rasp een restje Parmezaanse kaas of schraap de kaas in krullen met een dunschiller.

Spoel de rucola voorzichtig schoon en laat de blaadjes uitlekken.

Giet de hete groentesaus met balletjes over de schaal met beetgare penne.

Werk de schotel (of individuele porties) af met krullen Parmezaanse kaas en de verse rucola.

Verhuis de pastaschotel zo snel mogelijk naar de tafel met hongerige medemensen…

TIP: Een restje van deze stevige pastaschotel smaak een dag later minstens zo lekker.

Penne met gehaktballen Parmezan en geroosterde groenten