
Dit is een pot comfortfood waarmee je een vlaag van herfst- of winterblues meteen onderuit haalt. Met het recept van macaroni met kaassaus in het achterhoofd maakt Jeroen een versie met bloemkool en spekjes. De kaassaus verdient een beetje extra aandacht. Ze krijgt een eenvoudige upgrade door twee kazen te gebruiken en ze op smaak te brengen met een beetje mosterd en citroensap.
Ingrediënten
- 500 g penne
- 250 g gerookt spek
- 1 bloemkool
- scheutje olijfolie
- zout
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 liter melk
- 0.5 citroen
- 50 g Emmentaler
- 150 g kaas
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 0.5 bussel platte peterselie
- kaas
Benodigdheden
Bereiding
De pasta
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook om straks de penne te garen.
Breng de melk aan de kook op een matig vuur. Gebruik een grote pot, want straks kook je hierin de bloemkool.
Verwijder het loof van de bloemkool en snij de ‘bloem’ in zeer kleine roosjes. Doe ze in de kokende melk en gaar ze gedurende zo’n 7 tot 10 minuten. (naargelang de grootte van de roosjes)Zeef ze nadien uit de melk en bewaar het kookvocht om straks de witte saus (bechamel) te bereiden.
Snij (naar keuze) het zwoerd van het spek en snij de lapjes in reepjes van een halve centimeter breed.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de kleine strips spek goudbruin krokant. Laat ze nadien uitlekken op keukenpapier.
Strooi wat zout in het kokende water en gaar de penne tot ze nog voldoende beet hebben. Naar goeie gewoonte kookt Jeroen de pasta 1 minuut korter dan wat de fabrikant aanraadt. Laat de penne nadien uitlekken.