In België worden jaarlijks zo’n 33 miljoen kilo champignons gekweekt, vooral door telers in Limburg en West-Vlaanderen. Een groot deel van die oogst is voor binnenlandse consumptie, maar er worden ook heel wat van de typische blauwe doosjes geëxporteerd.Belgische witte champignons zijn dan ook absolute topproducten waarmee je geweldig kunt koken. Een vegetarische pasta bijvoorbeeld, met – uiteraard – champignons en een saus met spinazie, Parmezaan en ricotta. Eenvoudig, snel klaar en bijzonder smakelijk.

 

Ingrediënten

  • 500 g volkorenpasta
  • 400 g champignon
  • 300 g spinazie
  • 2 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 150 g ricotta
  • 4 ei
  • 2 dl room
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een blender
  • een rasp

Partners

Bereiding

Penne in 't groen

Was de spinazie en laat hem uitlekken in een vergiet.

Breng licht gezouten water aan de kook voor de pasta.

Pel de uien en snipper ze fijn. Kneus de knoflook, snipper de tenen fijn en kneus ze met een mes.

Snijd de champignons in kleine stukjes. Houd 3 tot 4 hele champignons apart voor de afwerking.

Verhit een klont boter in een diepe pan. Stoof de ui aan met de knoflook. Doe er de champignons bij en kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat extra vetstof toe als het mengsel te droog wordt.

Kook de pasta in ongeveer 10 minuten al dente.

Mix intussen de eieren met de room in de blender. Hak de spinazie grof en doe hem bij de eieren. Mix alles tot een gladde saus.

Rasp de Parmezaan. Voeg hem samen met de ricotta toe aan het spinaziemengsel. Mix en breng op smaak met een snuifje zout en flink wat peper.

tip
De ricotta dient om de saus smeuïger en romiger te maken. Je kan hem eventueel weglaten.

Doe 1 pollepel van het pastakookvocht bij de champignons en roer de aanbaksels los. Giet de pasta af en doe hem bij de champignons.

Giet de spinaziesaus bij de pasta terwijl de pan nog op het vuur staat. Roer goed om zodat de saus opwarmt. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Schep de pasta in diepe borden of kommen en werk af met wat geraspte champignons.