Peer in vervangkoffie (of koffie) met palmier koekjes en vanille-ijs

Deze zacht gepocheerde peertjes in koffiemarinade lenen zich uitstekend als afsluiter van een gezellige avond. Als klap op de vuurpijl maakt Jeroen er krokante bladerdeegkoekjes bij. Heerlijk bij een bolletje ijs! 

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 6 eetlepel koffievervanger
  • 150 g bruine suiker
  • 4 eetlepel bruine suiker
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen
  • scheutje amaretto
  • 1 dopje vanille-extract
  • 3 peer
  • 50 g amandelschilfers
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 4 eetlepel vanillesuiker
  • 4 eetlepel kristalsuiker
  • 2 dl room
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • 4 bolletje vanille-ijs

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng het water aan de kook en los er het koffiepoeder in op.

Voeg er de bruine suiker, de steranijs, het kaneelstokje, een scheut Amaretto, een dopje vanille-extract en de kardemompeulen aan toe en laat het geheel even trekken.

Schil de peren, snijd ze in vier en verwijder het klokhuis. Leg de partjes peer in de koffie en breng het geheel nog eens kort aan de kook. Zorg dat de peren volledig ondergedompeld zijn.

tip Met een bord dat kleiner is dan de pot op de peren te leggen, zorg je ervoor dat de peren steeds ondergedompeld zijn.

Leg een deksel op de peren en laat ze afkoelen in de koelkast.

Zet een pannetje op het vuur en kleur de amandelschilfers goudbruin.

Leg het vel bladerdeeg op je plank of tafel. Kluts de eidooier met een scheutje water en wrijf het bladerdeeg ermee in.

Meng de drie soorten suiker en verdeel de suiker over het bladerdeeg. Plooi de zijkanten enkele centimeters naar het midden toe en wrijf het bladerdeeg weer in met wat ei. Strooi er weer wat suiker over en herhaal de handeling van het plooien, tot je in het midden met de twee zijkanten samenkomt.

Plooi de twee helften bladerdeeg met suiker op elkaar. Snij het deeg in stukjes van ongeveer een cm dik en leg de plakjes op een ovenplaatje met een siliconematje en bak de koekjes in 20 minuten goudbruin en krokant in een vooverwarmde oven op 185°C.

Doe de room met de suiker in een kom en klop de room half op. Leg de koekjes op een bordje.

Schep wat peer in een diep bordje en lepel er wat saus bij. Schep er een bolletje vanille-ijs bij en werk af met een lepel slagroom en de gekleurde amandelschilfers.

Peer in vervangkoffie (of koffie) met palmier koekjes en vanille-ijs