Peer in koffie en vanilleijs

Dit is een dessert voor de koffieliefhebber. Verse peren combineren goed met de smaak van een potje troost. Je kunt de voorbereiding best een dag op voorhand doen, zodat de gepocheerde peren goed koud zijn.

Ingrediënten

  • 4 peer
  • 1 liter koffie
  • 250 g bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijsje
  • 2 dl room
  • 2 eetlepel vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 20 g amandelschilfers
  • 0.5 liter vanille-ijs

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal

Partners

Bereiding

De peer in koffie

Zet een kan vol sterke koffie. Wees niet te zuinig op het aantal schepjes, zodat het dessert later extra veel smaak krijgt.
Snij het steeltje weg, schil de peren en snij ze nadien in kwartjes.
Snij het stuk van het klokhuis uit elk partje peer. Een peer heeft een klein klokhuis, dus hou zoveel mogelijk vruchtvlees over.
Giet de koffie in een ruime pot en verwarm alles op een matig vuur.
Om er een smakelijke koffiemarinade van de maken, voeg je de kaneelstok en het steranijs toe.
Voeg de bruine suiker toe en schik de peertjes in de koffiemarinade. Breng het mengsel heel kort aan de kook.
Neem aansluitend de pot van het vuur. Leg een plat bord in de pot, zodat de peren kopje onder doen in de koffie.
Laat de peren in koffie eerst afkoelen in een hoekje van de keuken.
Plaats het mengsel nadien in de koelkast en laat de peren koud worden. Dat heeft z’n tijd nodig…

De afwerking

Zet een pan om een matig vuur en strooi de amandelschilfers op de bodem. Laat de stukjes noot een beetje kleuren. Hou de pan goed in de gaten en schud de nootjes tussendoor even op, want de schilfers verbranden snel.
Strooi de geroosterde amandelschilfers op een vel keukenpapier of een servet.
Giet de room in een mengkom.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes uit de peul. Doe ze in de room.
TIP: Maak zelf vanillesuiker. Bewaar de peulen van vanillestokjes in een pot met kristalsuiker. Na verloop van tijd bezit je een pot vol smakelijke vanillesuiker.
Strooi de suiker in de room.
Klop hem half op met de garde. Zodra de vanilleroom de dikte heeft van yoghurt en de suiker opgelost is, kan je stoppen met de handenarbeid.
Haal de peren uit de koelkast. Vis ze uit de stroperige koffiemarinade.
Serveer elke tafelgast 4 kwartjes peer in een diep bord. Schenk er een paar lepeltjes van de koffiemarinade over.
Schep in elk bord een bol ijs en werk de borden af met lepel vanilleroom en geroosterde amandelschilfers.
Peer in koffie en vanilleijs