Pastinaaksoep met gremolata

60 minuten
Bekijk meer:

Vandaag staat een heerlijke pastinaaksoep op het menu, en daar horen appels wonderwel bij. Zo brengt Jeroen de zoete smaak van die (gelukkig steeds minder) vergeten groente helemaal in balans en dat levert een verrassend smakelijke soep op. Met wat authentieke Italiaanse gremolata erbij wordt het een echt smaakbommetje.

extra materiaal: een staafmixer

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • De pastinaaksoep

    1. Zet een soepketel op een matig vuur en laat er een flinke klont boter in smelten.

    2. Schil de uien en snij ze grof. Stoof de uien aan in de gesmolten boter.

    3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in stukjes. Laat de appels meestoven met de ui.

    4. Was de bleekselder en snij de stengels in grove stukjes. Tip: Hou ook het achterstuk van de selder bij. Snij het smaakvolle kontje wat bij en laat het samen met de rest van de selder meestoven in de soepketel.

    5. Schil de pastinaken met een dunschiller. Snij de top en het kontje er van af. Snij de groente vervolgens in grove stukken en voeg ze ook toe aan de pot. Roer alles om.

    6. Bind een bouquet garni samen met tijm, laurierblad en peterseliestengels en laat het meestoven.

      Bouquet garni

      Kooktechniek

      Bouquet garni

      Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

      Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

      Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

    7. Schenk de kippenbouillon in de soepketel en laat de soep 30 minuten zacht koken. Tip: Wie dol is op verse soep, kan maar beter een flinke reserve kippenbouillon in huis hebben. Maak regelmatig een flinke ketel en vries porties in van de bouillon.

    8. Verwijder het bouquet garni. Mix de gare soep fluweelzacht en voeg er de room aan toe. Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout.

  • De gremolata

    1. Pel de look en rasp deze fijn in een schaaltje.

    2. Rasp daarover de schil van de citroen. Let op: rasp enkel het gele deel van de schil.

    3. Hak een stevige portie peterselie fijn en meng het kruid met de citroenzestes en de look.

    4. Meng alles.

  • Afwerking

    1. Schenk de pastinaaksoep in een diep bord of een soepkom en strooi er een kleine portie van de gremolata over. De soep zal nog zo goed smaken met een verse bruine boterham met wat boter erbij.