Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een barbecue een kaasrasp

Bereiding

De pasta

Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook in een grote pot. Voeg een snuif zout toe.

Kook de penne beetgaar en giet ze af. Stort de buisjes in een vergiet en koel onder een straal koud water.

Stort de pasta in een ruime mengschaal.

De asperges voorbereiden

Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.
 De schillen kan je invriezen en later gebruiken als basis voor een aspergesoep.

Vul een kookpot met voldoende koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.  Leg de asperges in het koude water. Verhit de pot op een matig vuur en breng het water tot bij het kookpunt. Als het water borrelt zet je het vuur uit.

Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.
 Proef en controleer tussendoor of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. 

Laat de groente uitlekken op een schone doek of keukenpapier.

De getomateerde saus

Scheid de eieren en doe de dooier in een hoge mengbeker. Het eiwit gebruik,je niet.Voeg een beetje scherpe mosterd toe en een klein, gepeld teentje look.

Pers het sap van een citroen erin en voeg een piepklein scheutje water toe. 

Zet de staafmixer in de pot en beweeg het toestel op en neer. Schenk er de olie in een straaltje bij tot je een flinke hoeveelheid gebonden mayonaise overhoudt.

Schenk de youghurt bij de mayonaise en mix opnieuw, tot je een meer lopende ‘yogonaise’ krijgt. Voeg de geconcentreerde tomatenpure toe, een scheutje Engelse saus en enkele druppels tabasco. 

Rasp de Parmezaanse kaas en doe hem in de beker. Mix alles en proef of de saus voldoende pit heeft. Voeg indien nodig wat zout toe.

Afwerking

Lepel wat van de getomateerde dressing over de koude pasta. Roer tot er rond elk buisje een laagje saus kleeft. Gebruik geen overdreven hoeveelheid saus.

Maak de lenteuitjes schoon. Snij het wortelstukje weg en verwijder het buitenste blad en het meest donkere loof. Snij de uitjes in zeer fijne ringen.

Spoel de kerstomaten en snij ze middendoor. Doe de uisnippers en de stukjes tomaat in de kom met pasta en saus. 

Snij de uitgelekte zongedroogde tomaten in fijne reepjes. 

Spoel de rucola en de basilicumbaadjes schoon. Doe het met de nodige voorzichtigheid. Strooi de slan de gescheurde basilicum en de stukjes zongedroogde tomaat bovenop de pastasalade. Voeg wat peper van de molen toe en wat grof (zee)zout.

Meng de pastasalade geduldig en voorzichtig, en doe ze in een grote serveerschaal. 

Leg de asperges in een schaaltje en druppel er een beetje olijfolie over. Strijk de olie open.

Snij de stevige Cypriotische haloumi in plakken van ongeveer 1 cm breed. Deze bijzondere (geiten)kaas leent zich perfect om te bakken en te grillen. 

Verhuis de asperges en de halloumi naar de grill van de hete barbecue. Draai de plakken halloumi al om na één minuut. De asperges volgen kort daarop, zodra ze wat kleur hebben. Neem de gegrilde kaas tijdig weg van het bbq-rooster. 

Snij de gegrilde asperges in drie tot vier gelijke stukken.

Verdeel de gegrilde haloumi in hapklare brokken. 

Schik de stukken gegrilde kaas en de stukken asperge bovenop de pastasalade en serveer meteen.  Zet ook de rest van de saus op de tafel.

4 personen

45 minuten

Benodigdheden:

een barbecue een kaasrasp

Ingrediënten

Pastasalade met gegrilde halloumi en asperges

Halloumi is een bijzondere kaas, oorspronkelijk uit Cyprus. Plakken hiervan zijn ideaal om te bakken of te grillen, zonder dat de kaas wegsmelt. Jeroen maakt er een vegetarisch barbecuegerecht mee, waarin hij de kaas en witte asperges roostert op de barbecue. Hij serveert ze bovenop een zomerse pastasalade met een koude smaakvolle saus.

Bereiding

De pasta

Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook in een grote pot. Voeg een snuif zout toe.

Kook de penne beetgaar en giet ze af. Stort de buisjes in een vergiet en koel onder een straal koud water.

Stort de pasta in een ruime mengschaal.

De asperges voorbereiden

Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.
 De schillen kan je invriezen en later gebruiken als basis voor een aspergesoep.

Vul een kookpot met voldoende koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.  Leg de asperges in het koude water. Verhit de pot op een matig vuur en breng het water tot bij het kookpunt. Als het water borrelt zet je het vuur uit.

Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.
 Proef en controleer tussendoor of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. 

Laat de groente uitlekken op een schone doek of keukenpapier.

De getomateerde saus

Scheid de eieren en doe de dooier in een hoge mengbeker. Het eiwit gebruik,je niet.Voeg een beetje scherpe mosterd toe en een klein, gepeld teentje look.

Pers het sap van een citroen erin en voeg een piepklein scheutje water toe. 

Zet de staafmixer in de pot en beweeg het toestel op en neer. Schenk er de olie in een straaltje bij tot je een flinke hoeveelheid gebonden mayonaise overhoudt.

Schenk de youghurt bij de mayonaise en mix opnieuw, tot je een meer lopende ‘yogonaise’ krijgt. Voeg de geconcentreerde tomatenpure toe, een scheutje Engelse saus en enkele druppels tabasco. 

Rasp de Parmezaanse kaas en doe hem in de beker. Mix alles en proef of de saus voldoende pit heeft. Voeg indien nodig wat zout toe.

Afwerking

Lepel wat van de getomateerde dressing over de koude pasta. Roer tot er rond elk buisje een laagje saus kleeft. Gebruik geen overdreven hoeveelheid saus.

Maak de lenteuitjes schoon. Snij het wortelstukje weg en verwijder het buitenste blad en het meest donkere loof. Snij de uitjes in zeer fijne ringen.

Spoel de kerstomaten en snij ze middendoor. Doe de uisnippers en de stukjes tomaat in de kom met pasta en saus. 

Snij de uitgelekte zongedroogde tomaten in fijne reepjes. 

Spoel de rucola en de basilicumbaadjes schoon. Doe het met de nodige voorzichtigheid. Strooi de slan de gescheurde basilicum en de stukjes zongedroogde tomaat bovenop de pastasalade. Voeg wat peper van de molen toe en wat grof (zee)zout.

Meng de pastasalade geduldig en voorzichtig, en doe ze in een grote serveerschaal. 

Leg de asperges in een schaaltje en druppel er een beetje olijfolie over. Strijk de olie open.

Snij de stevige Cypriotische haloumi in plakken van ongeveer 1 cm breed. Deze bijzondere (geiten)kaas leent zich perfect om te bakken en te grillen. 

Verhuis de asperges en de halloumi naar de grill van de hete barbecue. Draai de plakken halloumi al om na één minuut. De asperges volgen kort daarop, zodra ze wat kleur hebben. Neem de gegrilde kaas tijdig weg van het bbq-rooster. 

Snij de gegrilde asperges in drie tot vier gelijke stukken.

Verdeel de gegrilde haloumi in hapklare brokken. 

Schik de stukken gegrilde kaas en de stukken asperge bovenop de pastasalade en serveer meteen.  Zet ook de rest van de saus op de tafel.

Dagelijkse Kost een.be