‘Spaghetti meatballs’ is een fel gesmaakte klassieker. De gehaktballetjes kunnen makkelijk vervangen worden door een geslaagd vegetarisch alternatief. In dit recept worden ze vervangen door een variant van geweekte en fijngemalen kikkererwten met verse groene kruiden. De balletjes verdwijnen eerst in de hete olie voor een bakbeurt en vervolgens in een pittige tomatensaus. Serveer het gerecht met pasta naar keuze, zoals tagliatelle.

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 4 laurierblaadje
  • 2 tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 400 g tomatenstukjes
  • 300 g passata
  • 20 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 dl witte wijn
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 zout
  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 0 basilicum
  • 0 oregano
  • 6 dl arachideolie
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 zout
  • 500 g pasta
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 200 g mozzarella
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een keukenmachine met hakmolen of een blender
  • een staafmixer
  • eventueel een friteuse met olie

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat de droge kikkererwten een nacht weken in koud water. Gebruik voor deze bereiding geen kikkererwten uit blik.

Bereiding saus

Pel de ui en snij hem in grove stukken. Kneus de look en snij de gepelde teen in stukjes.

Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Snij de peper grof. Wie niet van een pittige saus houdt, gebruikt minder of geen rode chilipeper.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en stoof er de stukjes ui, look en chilipeper in.

Spoel de tomaten en snij ze in grove stukken. Voeg ze na een paar minuten toe aan de stoofpot. Zet het vuur zacht, roer en plaats het deksel op de pot.

Verzamel takjes tijm en rozemarijn en de blaadjes laurier om een zuiderse kruidentuil te maken. Bind alles samen met wat keukentouw en gooi het ‘bouquet garni’ in de pot.

Schenk de witte wijn bij de kruidige tomaten en laat de saus nog zo’n 10 minuten stoven zonder deksel.

Voeg de tomatenpuree, de tomatenstukjes en de passata toe. Zet het deksel op de pot en laat de tomatensaus nog een kwartier pruttelen.

Breng intussen een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook om straks de pasta te garen.

De balletjes

Pluk de blaadjes basilicum en oregano los. Een deel van de taaie oreganosteeltjes kan je aan de saus toevoegen, voor extra smaak.
Giet de geweekte kikkererwten in een zeef en spoel ze onder stromend water. Doe de uitgelekte erwten in de hakmolen (of blender) en maal ze fijn.
Voeg de blaadjes basilicum en oregano toe en schenk er een scheut olijfolie bij.
Kruid de gemalen kikkererwten met een snuifje cayennepeper en wat zout.
Laat de machine voldoende lang draaien, zodat je een gladde egale pasta overhoudt. Proef en beslis of er extra cayennepeper en/of zout noodzakelijk is. De mix smaakt sowieso nog wat ‘rauw’.
Rol identieke balletjes van het kikkererwtenmengsel. Geef ze een diameter van 2 tot 3 centimeter.

Het gerecht afwerken en de pasta koken

Schenk een flinke hoeveelheid arachideolie in een pan en verhit ze op een matig vuur. Je kan ook de friteuse inschakelen.

Bak de balletjes goudbruin in de hete olie. Ze hoeven niet door en door gaar te zijn. Een korstje volstaat. OPM.: Bak niet teveel balletjes in één keer.

Verwijder de uitgekookte kruidentuil en mix de saus glad met de staafmixer. Beslis of je de saus al dan niet wil zeven.

Proef de saus en voeg naar smaak wat zout toe en een lepeltje suiker om het zuur van de tomaten wat te neutraliseren.

Leg de kortgebakken veggie-balletjes in de saus en breng ze nog even aan de kook. Zo kunnen de balletjes verder garen.

Kook de pasta beetgaar in het kokende water. Kook ze 1 minuut korter dan wat de verpakking je gebiedt.

Scheur de mozzarella in hapklare stukjes.

Schep een portie pasta in ieders diep bord.

Lepel er tomatensaus met balletjes over en werk de borden af met stukjes mozzarella en wat versgeraspte Parmezaanse kaas.

tip
Strooi nog wat verse basilicum over de borden.