Pasta met speck della Valtellina, boerenkool en Flandrien

Als pastalover kon Jeroen het jaar niet beter inzetten dan met een heerlijk winters pastagerecht. Hij bereidt een eenvoudige pasta met een romige saus van boerenkool en mascarpone en stukken gebakken spek. Niet zomaar spek, maar speck della Valtellina. Dit gezouten spek komt uit Zuid-Tirol in Italië en geeft de pasta net dat tikkeltje extra.

Ingrediënten

  • 200 g boerenkool
  • 400 g speck
  • 500 g rigatoni
  • 200 g boschampignon
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout
  • 1 teentje look
  • 1 flinke eetlepel mascarpone
  • 200 g Flandrien

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een ruime kookpot met water op het vuur. 

Spoel de boerenkool en verwijder de nerf uit de bladeren. Kook ze gaar in ongeveer 15 minuten.

Zet een ruime wokpan op het vuur. 

Snijd het spek in blokjes en bak ze krokant in de ruime pan. 

Schep de kool uit het kokende water als ze gaar is met behulp van een schuimspaan en kook de pasta gaar in hetzelfde water. 

Kuis de champignons en snijd de sjalot in ringen. 

Stoof de champignons en de sjalot aan in de ruime pan met het spek. 

Kruid het geheel met peper en zout en rasp er een teentje look bij. 

Doe een deel van de gare boerenkool in de beker van de blender met een beetje vocht van de kool en de mascarpone. Mix het geheel fijn tot een gladde saus. 

Knijp zoveel mogelijk vocht uit de rest van de boerenkool en ga er kort met het mes door. Meng de boerenkool onder de groenten en het spek in de wokpan en breng het geheel op smaak met zout en peper. 

Giet de pasta af en doe met de saus van mascarpone in de wokpan. Kruid bij met peper en zout. 

Schep de pasta op een diep bord en werk af met enkele schilfers Flandrien. 

Pasta met speck della Valtellina, boerenkool en Flandrien