De veelzijdigheid van pasta heeft z’n grenzen nog niet bereikt. Jeroen gebruikt deze keer de ‘orecchiette’, maar die kan je naar eigen keuze vervangen door een ander type pasta. Het is vooral belangrijk om veel groene groenten te gebruiken en het gerecht te verfijnen met een frisse salsa of saus. Wie graag vegetarisch eet kan meteen aan de slag, maar ook wie graag een stuk vlees lust, zal zich niet tekort gedaan voelen.

Ingrediënten

  • 2 koffielepel kappertje
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 augurk
  • 100 g basilicumblaadje
  • 100 g peterselieblaadje
  • 250 milliliter olijfolie
  • 0.5 citroen
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 500 g pasta
  • 500 g snijbonen
  • 3 sjalot
  • 1 courgette
  • 200 g diepvrieserwten
  • 0 boter
  • 0 zout
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 0 rucola

Benodigdheden

  • een blender
  • een dunschiller of kaasrasp

Partners

Bereiding

Voor de salsa verde

Doe de peterselie en de basilicum in de blender. Voeg ook de kappertjes, de zure augurken en de mosterd toe.
Giet de fijne olijfolie en het sap van de citroen erbij, samen met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Blend alles tot een smeuïge salsa. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. Zo krijg je een pittige ‘salsa verde’ of zeg maar ‘groene saus’.

Voor de pasta met groenten

Pel de sjalotten en halveer ze. Snij de helften in dunne halve ringen.

Zet een stoofpot op een matig vuur en laat er een klontje boter in smelten. Stoof daarin de stukjes sjalot gedurende enkele minuten.

Spoel de snijbonen en snij of knijp het steeltje en de top van elke boon. Snij de bonen schuin, in stukjes van zo’n halve centimeter.

Laat de boontjes meestoven in de pot. Reken ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Roer regelmatig!

Snij de courgette in dikke plakken en snij deze plakken vervolgens in fijne reepjes. (alsof het dunne frieten zijn)

Laat de reepjes courgette kort meestoven samen met de diepvrieserwten. Roer regelmatig in de pot. (Je kan uiteraard ook verse erwten gebruiken, afhankelijk van het seizoen.)

Voeg nu een scheutje water toe aan de gestoofde groenten. Plaats het deksel op de kookpot en laat alles zo’n 10 minuten stoven op een zacht vuur.

Breng water aan de kook in een ruime kookpot of pastakoker. Voeg een flinke snuif zout toe aan het water voor de ‘orecchiette’ (of schelpenpasta).

Kook de pasta ‘al dente’. Controleer de aangegeven kooktijd op de verpakking. Giet de orecchiette nadien af en laat de pasta uitlekken. Let op: Bewaar een klein beetje van het kookvocht.

Giet de pasta bij de mengeling van gestoofde groenten.

Schenk een kleine soeplepel van het kookvocht van de pasta bij het gerecht. Dit zorgt voor een licht binding en voor meer glans.

Proef en kruid het gerecht naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Voor de afwerking

Voeg de frisse ‘salse verde’ in delen toe aan de pastaschotel. Gebruik een hoeveelheid salsa naar persoonlijke smaak. Roer alles voorzichtig om.
Serveer de pastaschotel naar smaak met snippers of vers geraspte Parmezaanse kaas.
Tip: Je kunt vlak voor het serveren ook nog verse blaadjes rucola onder het gerecht mengen.