Pasta met scampi, gebakken courgette, kerstomaatjes en spinazie

Een doordeweeks pastagerecht dat niet moeilijk is om klaar te maken. Met verschillende seizoensgebonden groenten en een zak scampi’s staat het gerecht al bijna op tafel! Laat je niet afschrikken door de vadouvan. Dit is een specerijenmengsel uit India dat qua smaak in de buurt komt van zoet currypoeder of tandoorikruiden. Vadouvan kan je vinden in sommige supermarkten of in speciaalzaken.

Ingrediënten

  • 600 g scampi
  • 2 flinke scheut olijfolie
  • 1 scheut olijfolie
  • zout
  • peper
  • 5 teentje look
  • 2 sjalot
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • 3 laurierblaadje
  • 2 steranijs
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • 1 flinke snuif vadouvan
  • 1 flinke scheut Ricard
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 dl room
  • 500 g tagliatelle
  • 0.5 venkel
  • 1 courgette
  • 1 toefje harissa
  • 1 bakje kerstomaten
  • 200 g spinazie

Benodigdheden

  • Een wok
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de scampi ontdooien, pel ze en verwijder het darmkanaal. Bewaar de karkassen voor de saus.

Zet een pan met olijfolie op het vuur voor de saus. Zet een ruime kookpot met gezouten water op het vuur voor de pasta.

Leg de scampi één voor één in de hete olijfolie. Laat ze op een hoog vuur kort kleuren aan beide kanten en breng ze op smaak met peper en zout. Haal de gekleurde scampi uit de pan.

Verhit een nieuwe scheut olijfolie in dezelfde pan en leg er de pantsers van de scampi’s in. Verlaag het vuur.

Pel de teentjes look en voeg in hun geheel toe aan de pantsers. Snijd de sjalot in grove stukken en voeg ook toe aan de pan.

Breng de stovende pantsers en groenten op smaak met de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes en de steranijs.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat het geheel even stoven.

Kruid met een flinke snuif vadouvan en laat kort verder stoven op een zacht vuur.

Voeg er de Ricard aan toe en steek de Ricard in brand om het geheel te flamberen. Lees hier hoe je veilig kan flamberen. 

tip
Zet de dampkap af alvorens te flamberen!

Blus de saus met een flinke scheut witte wijn. Laat de saus verder pruttelen tot een groot deel van de witte wijn en Ricard verdampt is.

Voeg de tomatenblokjes toe aan de saus. Vul het blik voor de helft met water en voeg toe aan de saus voor extra vocht.

Giet er de room bij en laat de saus rustig verder pruttelen op een zacht vuur.

Laat een wok warm worden op het vuur. Kook de pasta gaar in het kokende water zoals vermeld staat op de verpakking.

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in de wok.

Snijd de sjalot in ringen en stoof ze aan in de olijfolie. Pel en plet de teentjes look. Voeg ze toe aan de stovende sjalot.

Snijd de venkel en de courgette in fijne stukken en voeg ze toe aan de stovende groenten. Kruid de groenten met peper en zout.

Zeef de saus over de stovende groenten en breng het geheel op smaak met een toefje harissa.

Snijd de kerstomaten in twee en zet ze aan de kant.

Spoel de spinazie onder koud water en laat hem even uitlekken. Voeg de spinazie en de scampi toe aan de saus en meng het geheel onder elkaar.

Giet de pasta af wanneer hij gaar is.

Voeg de kerstomaten toe aan de saus en meng onder de groenten en de scampi. Haal de wok van het vuur.

Serveer de pasta met enkele lepels saus.

Pasta met scampi, gebakken courgette, kerstomaatjes en spinazie