Pasta met geroosterde bloemkool, pancetta en peterseliepesto

Herinner je je nog de allereerste aflevering van Dagelijkse kost? We maakten toen een heerlijke spaghetti met pancetta. Vandaag werken we opnieuw met dit heerlijke stukje vlees. Deze keer niet met een tomatensaus maar met een verrassend lekkere pesto op basis van peterselie en spinazie. Deze pasta wordt al helemaal een topper als we er de geroosterde bloemkool onder mengen. Wie zegt hier nu neen tegen?

Ingrediënten

  • 2 bloemkool
  • 2 rode ui
  • teentje knoflook
  • een scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • Provençaalse kruiden
  • 200 g pancetta
  • 500 g pasta
  • 60 g pijnboompit
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 100 g spinazie
  • 0.25 citroen
  • 1 zakje rucola

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • een vergiet
  • een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C. 

Breng een pot met gezouten water aan de kook.

Verdeel de bloemkool in roosjes. Leg deze in de ovenschaal. 

Pel de rode ui en snijd in grove stukken. Voeg deze toe bij de bloemkool. Pel en kneus de knoflook en doe ook bij de groenten. 

Besprenkel de groenten met olijfolie. Breng op smaak met wat grof zout, een draai van de pepermolen en Provençaalse kruiden. 

Scheur de pancetta in sliertjes en drapeer over de bloemkool. 

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat alles gedurende 20 minuten roosteren. 

Giet de pasta in het kokende water.

Zet een pan met een scheut olijfolie op het vuur en rooster de pijnboompitten. Laat deze uitlekken op een vel keukenpapier.

Verwijder de stengels van de peterselie. 

tip Gooi deze niet weg. Je kan ze altijd gebruiken in een bouquet garni.

Neem de keukenblender en mix de Parmezaanse kaas, de peterselie, de spinazie en de look samen met de pijnboompitten en een flinke scheut olijfolie tot een gladde pesto.

Breng op smaak met het sap van de citroen en wat zout en peper.  

Haal de schaal met bloemkool en pancetta uit de oven. Leg de bloemkool op de pancetta en steek de schaal terug in de oven voor 10 minuten. Zo kan de bloemkool mooi kleuren. 

Giet de pasta af.

Afwerken en serveren

Spoel de rucola en laat uitlekken. 

Meng de pesto onder de pasta. 

Voeg er de geroosterde bloemkool en pancetta aan toe. 

Werk af met wat rucola, geraspte Parmezaan en nog enkele pijnboompitten.

Pasta met geroosterde bloemkool, pancetta en peterseliepesto