Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een keukenmachine (met K-vormig hulpstuk) een schuimspaan

Bereiding

Voorbereiding

Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.

Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.

De balletjes

Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.

Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.

Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.

De saus

Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .

Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.

Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.

Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.

Afwerken en serveren

Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.

Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.

Verdeel de pasta over diepe borden of kommen. Schep er saus over en werk af met Parmezaankrullen.

4 personen

50 minuten

Benodigdheden:

een keukenmachine (met K-vormig hulpstuk) een schuimspaan

Ingrediënten

Pasta met balletjes en shiitake

Om balletjes te maken, doet Jeroen meestal broodkruim en ei bij het gehakt. Op aanraden van slager Fille vervangt hij het broodkruim in dit recept door Parmezaan. Het geeft evenveel binding en voegt bovendien een lekkere smaak toe.Jeroen gebruik kalfsgehakt. Dat is minder vet, luchtiger en zachter van smaak dan varkens- of gemengd gehakt. Als je het ongekruid koopt, kun je er echt alle kanten mee uit. Het smaakt bijvoorbeeld super in deze romige pastasaus met shiitake.

Bereiding

Voorbereiding

Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.

Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.

De balletjes

Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.

Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.

Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.

De saus

Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .

Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.

Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.

Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.

Afwerken en serveren

Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.

Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.

Verdeel de pasta over diepe borden of kommen. Schep er saus over en werk af met Parmezaankrullen.

Dagelijkse Kost een.be