Pasta boscaiola

Maal zelf het vlees voor de salciccia in deze pasta van de houthakster. Er komen nog bospaddenstoelen en gerookt spek of pancetta bij. Een perfecte maaltijd om volop van te genieten!

Ingrediënten

  • 800 g varkensvlees
  • 2 koffielepels venkelzaad
  • 2 ei
  • peper
  • zout
  • 50 g paneermeel
  • olijfolie
  • 100 g shiitake
  • 100 g pied de mouton
  • 150 g cantharellen
  • boter
  • 400 g lintpasta
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 4 plakken gerookt spek
  • 2 dl witte wijn
  • 0.5 bussel peterselie
  • 100 g pecorino

Benodigdheden

  • een vleesmolen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Pasta boscaiola

Maak eerst de salciccia (gehaktballen). Maal het varkensvlees redelijk grof in de vleesmolen.

tip Je kunt natuurlijk ook salciccia kopen bij de slager of Italiaanse speciaalzaak en kleine balletjes uit de worst duwen.

Verhit een pan op het vuur en rooster het venkelzaad. 

Splits de eieren en doe de eierdooiers bij het gehakt. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. 

Stamp de venkelzaadjes fijn in de vijzel. 

tip Salciccia is typisch Italiaanse worst van grof gemalen gehakt gekruid met venkelzaad. Door het venkelzaad eerst droog te roosteren, laten ze hun aroma los en geven ze de salciccia zijn typische smaak.

Kruid het gehakt met de geroosterde venkel, peper en zout. Kneed er ten slotte het paneermeel door.

Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt. 

Verhit een flinke scheut olijfolie. Bak de balletjes.

Schep de gehaktballetjes uit de pan en houd apart. 

Verwijder de steeltjes van de shiitakes en scheur ze in stukken. Maak de pied de mouton en de cantharellen ook schoon en scheur ze in stukken.

tip Je kunt ook 250 g gemengde bospaddenstoelen gebruiken.

Smelt een klontje boter in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt. Bak er de paddenstoelen in. Kruid met peper en zout.

Breng water met een snuif zout aan de kook voor de pasta. Kook de pasta beetgaar.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve maantjes. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.

Schep de paddenstoelen uit de pan en houd apart. Doe opnieuw een klontje boter in de pan.

Snijd het spek in reepjes. Bak het in de pan. Doe er de fijngesneden ui en knoflook bij als het spek gebakken is.

Doe de balletjes en de paddenstoelen terug in de pan wanneer de ui glazig is. Deglaceer met een scheut witte wijn.

Snipper de peterselie.

Giet de pasta af maar bewaar wat kookwater. Doe de pasta ook in de pan en voeg een pollepel van het kookvocht toe. Kruid met veel peper.

Meng de peterselie door de pasta.

Schep de pasta in borden en werk af met geraspte pecorino.

Pasta boscaiola