Pasta all'arrabbiata met zeekat en olijvengremolata

Een lichtpikante pasta met reepjes gebakken zeekat, meer moet het soms niet zijn. Of toch? Jeroen werkt af met een originele versie van de bekende gremolata: een simpele smaakmaker op basis van citroen, peterselie en look, en in dit geval ook wat fijngesneden olijven.

Ingrediënten

  • 400 g zeekat
  • een scheut olijfolie
  • 4 tomaten
  • 3 sjalot
  • 4 teentje look
  • 4 ansjovisfilet
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • 2 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 400 g spaghetti
  • enkele takjes peterselie
  • 1 citroen
  • 100 g zwarte olijven

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot gezouten water aan de kook.

Snijd de zeekat in fijne reepjes. Zet een grote pan op het vuur en laat er een flinke scheut olie in heet worden. Bak de reepjes zeekat heel kort. Schep ze in een kom en hou even apart.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en emondeer ze in het kokende water.

Laat een nieuwe scheut olie heet worden in de pan. Pel de sjalotten en de look, snijd ze fijn en stoof ze aan in de olie. Snijd de ansjovis en de geëmondeerde tomaten fijn en voeg toe. Voeg de paprikapasta toe en laat even bakken.

tip Je kan de pikante paprikapasta vervangen door een ander pittig sausje zoals sambal of harissa.

Voeg de witte wijn, de takjes tijm en de kappertjes toe en breng de saus aan de kook.

Kook de pasta gaar in het gezouten water. Vang een kleine hoeveelheid kookvocht op bij het afgieten van de pasta.

Snipper de peterselie fijn. Pel de look en plet hem. Rasp de schil van de citroen erbij en doe alles in een kom. Snijd de olijven fijn en voeg ze toe.

Schep de gebakken reepjes zeekat bij de saus en haal er de takjes tijm uit. Doe de gare pasta bij de saus, voeg er nog een lepel kookvocht aan toe en meng alles goed. Werk af met de olijvengremolata.

Pasta all'arrabbiata met zeekat en olijvengremolata