Pasta all’amatriciana

De saus voor pasta amatriciana wordt traditioneel gemaakt met gepekelde varkenswang of guanciale en tomaten. Sommige mensen doen er room bij, maar dat is absoluut on-Italiaans. De guanciale is erg vettig en daarom combineert Jeroen het met gerookt spek. Je vindt de gepekelde wangen bij sommige slagers of bij een Italiaanse traiteur.

Ingrediënten

  • 1.5 kg tomaat
  • 250 g varkenswang
  • 250 g gerookt spek
  • olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 teentje knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • oregano
  • zout
  • peper
  • 500 g tagliatelle
  • 1 bussel rucola
  • 50 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De saus

Emondeer de tomaten. Maak met een scherp mes een kruisje in de bovenkant en dompel ze in kokend water. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd ze in vier en verwijder de pitjes. Snijd ze in stukken.

tip Je kunt het recept ook maken met bliktomaten van goede kwaliteit.

Snijd het vel van het gepekeld spek. Snijd het vlees in dikke repen en dan in blokjes. Snijd ook de zwoerd van het gerookt spek en snijd het op dezelfde manier in blokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak het vlees. Roer regelmatig om.

Pel de uien, snijd ze twee en dan in fijne sliertjes. Doe ze bij het vlees.

Pel de tenen knoflook en snipper ze fijn. Kneus ze met een mes en doe ze bij het vlees. Haal de zaadjes uit een halve chilipeper, snipper hem fijn en doe bij het vlees. Bak alles op een middelhoog vuur tot de uien zacht en gaar zijn.

tip Deze klassieke versie is voor sommige mensen wat te vet. Als je wilt, kun je een deel van het vet uit de pan gieten voor je de tomaten toevoegt.

Doe de tomaten bij het vlees en kruid met oregano, peper en eventueel een klein snuifje zout. Laat op een laag vuur stoven tot een dikke ‘compote’.

tip Het spek is al zout waardoor je heel weinig of geen zout moet toevoegen aan de saus. Let ook op met de peper, want er zit chili in de saus.

Afwerken en serveren

Kook de pasta al dente in licht gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

tip Jeroen kookt pasta altijd een minuut minder lang dan op de verpakking staat aangegeven zodat hij al dente is.

Schep de pasta bij de saus en meng er een pollepel van het kookwater door.

Schep alles in een kom om te serveren. Leg een toef rucola op de pasta en druppel er eventueel een klein scheutje olijflolie over. Rasp er de Parmezaan bij.

Pasta all’amatriciana