Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een zeef een fijne rasp

Bereiding

De pasta alla carbonara met erwten

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta.

Breng ook water aan de kook in een kleinere pot, en voeg een snuif bicarbonaat toe. Hierin gaar je de roosjes broccoli.

Snij de dikke plak pancetta in gelijke blokjes.

TIP

Je kan ook kant-en-klare spekblokjes gebruiken.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes Italiaans spek goudbruin in de hete olie.

Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar in het water met bicarbonaat, wat de groene kleur zal bewaren.

Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water.

Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht.

Kook de (volkoren) pasta beetgaar. (Ik kook ze een minuut korter dan wat de fabrikant aangeeft.) Bewaar nadien een kopje met kookvacht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet.

Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe.

Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng.

Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe.

Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig.

Schenk het mengsel van ei en pittige schapenkaas over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten.

Proef en kruid de pasta met extra peper. Zout is wellicht overbodig.

Stort de spaghetti alla carbonara in een serveerschaal en rasp er nog een restje pecorino over.

TIP

Leg een blokje pecorino op de tafel, samen met een fijne rasp. Laat iedereen naar smaak extra kaas raspen.

4 personen

35 minuten

Benodigdheden:

een zeef een fijne rasp

Ingrediënten

Pasta alla carbonara met erwten

De pasta alla carbonara is een Italiaanse pastaklassieker. Het is de basis voor deze bereiding waarin pecorino, een pittige schapenkaas, en erwten voor smaak en beet zorgen. Het is het beste bewijs dat lekker en eenvoudig perfect samengaan.

Bereiding

Voor de pasta alla carbonara

Om af te werken

De pasta alla carbonara met erwten

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta.

Breng ook water aan de kook in een kleinere pot, en voeg een snuif bicarbonaat toe. Hierin gaar je de roosjes broccoli.

Snij de dikke plak pancetta in gelijke blokjes.

TIP

Je kan ook kant-en-klare spekblokjes gebruiken.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes Italiaans spek goudbruin in de hete olie.

Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar in het water met bicarbonaat, wat de groene kleur zal bewaren.

Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water.

Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht.

Kook de (volkoren) pasta beetgaar. (Ik kook ze een minuut korter dan wat de fabrikant aangeeft.) Bewaar nadien een kopje met kookvacht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet.

Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe.

Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng.

Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe.

Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig.

Schenk het mengsel van ei en pittige schapenkaas over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten.

Proef en kruid de pasta met extra peper. Zout is wellicht overbodig.

Stort de spaghetti alla carbonara in een serveerschaal en rasp er nog een restje pecorino over.

TIP

Leg een blokje pecorino op de tafel, samen met een fijne rasp. Laat iedereen naar smaak extra kaas raspen.

Dagelijkse Kost een.be