Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen

Snuif de sfeer van de Ardennen op met deze stoofpot van parelhoen in rode wijn, zachte rode kool en een fantastisch gebakken appeltje. Om het feest compleet te maken, bakt Jeroen er nog wat aardappelen bij.

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 1 stoofappel
  • 0.5 rode kool
  • enkele jeneverbessen
  • 6 dl rode wijn
  • enkele kruidnagel
  • 4 eetlepel aalbessengelei
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 2 parelhoen
  • 200 g gerookt spek
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 1 bakje champignon
  • 2 eetlepel bloem
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 800 g aardappel
  • een scheutje arachideolie
  • 4 appel
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Benodigdheden

  • een mandoline of rasp
  • een stoofpot
  • een dunschiller

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de rode kool

Smelt een klont boter in een grote pot. Pel de uien en schil de appel. Snijd de ui fijn en rasp de appel. Stoof ze aan in de boter. 

Rasp de rode kool bij de ui en de appel.

Kneus de jeneverbessen en voeg toe aan de rode kool, gevolgd door de kruidnagel, rode wijn, aalbessenconfituur, bruine suiker en rode wijnazijn. Blus het geheel met een scheutje water. Dek de kookpot met een deksel af en laat de rode kool ongeveer een uur stoven. 

Voor de parelhoen

Verwarm de oven voor tot 160°C.

Versnijd de parelhoen op het karkas (bouten, billen, filets) en snijd het spek in blokjes. Laat een klont boter smelten in een grote pot. Kruid de parelhoen met peper en zout en kleur de stukken aan alle kanten goudbruin. Voeg daarna de stukken spek toe.

Haal de gekleurde stukken parelhoen uit de pot en houd ze even apart. Bak de spekjes verder aan. 

Snijd de champignons in vier en bak ze mee met het spek. Pel de ui, snipper deze fijn. Pel en plet een teentje look. Voeg beide toe aan het spek.  

Bestrooi het spek met bloem en laat het geheel even bakken. Blus met rode wijn en voeg de stukken parelhoen weer toe. Kruid met verse tijm en laurier. Voeg  aalbessengelei toe, zet een deksel op de pot en schuif een uurtje in de oven. 

Voor de appeltjes en aardappelen

Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en laat afkoelen. 

Zet twee pannen op het vuur en smelt in beide een klont boter. Voeg aan één pan ook een scheutje arachideolie toe en bak de aardappelen erin. Kruid met peper en zout.

Snijd de appeltjes in acht stukken en bak ze in de pan met enkel boter. Strooi er wat suiker over. 

Voor de afwerking

Haal de parelhoen uit de oven en serveer ze met de rode kool, de gebakken aardappelen en appeltjes.

Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen