Paprikasoep met gerookt hammetje en peterseliepesto

Achter iedere soep schuilt een eenvoudig recept. Soep is makkelijk te verdelen in porties om in te vriezen en er nog maanden later van te genieten. Met deze mindset maakt Jeroen een hartverwarmende paprikasoep met een gerookt hammetje en een frisse pesto van peterselie.

Ingrediënten

  • een flinke scheut olijfolie
  • olijfolie
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 3 ajuin
  • 5 wortel
  • 1 bussel selder
  • 3 rode paprika
  • 3 teentjes look
  • 1 teentje look
  • 1 varkenshammetje
  • 1 flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 flinke snuif witte peper
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele laurierblaadje
  • 1 bussel platte peterselie
  • 2 eetlepel pijnboompit
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 0.25 citroen
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • Een ruime casserole of kookpot
  • een blender of mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een ruime casserole met flink wat olijfolie op het vuur. Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete olie.

Schil de wortels, snijd ze grof en stoof ze mee aan in de olie.

Spoel enkele stengels selder onder water, snijd ook deze grof en laat meestoven.

Snijd ook de paprika’s en de teentjes look grof, en laat de groenten meestoven in de casserole.

Leg er het hammetje in en bevochtig het geheel met water. Zorg dat alles onder water staat.

Breng de soep op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en een bouquet garni van tijm, laurier en rozemarijn. Laat de soep ongeveer 2 uur garen op een zacht vuur.

Snijd de blaadjes van de bussel platte peterselie fijn en bewaar ze in een kommetje. Voeg de stengels toe aan de soep.

Rooster enkele pijnboompitten in een pannetje met een likje olijfolie. Laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier.

Snijd het teentje look fijn en voeg toe aan de fijngesnipperde peterselieblaadjes. Dit vormt de basis van de pesto.

Snijd de Parmezaanse kaas en de geroosterde pijnboompitten fijn en voeg ze toe aan de basis van de pesto.

Doe er de olijfolie bij en breng op smaak met peper, zout en het citroensap. Meng alles grondig onder elkaar tot een pesto.

Haal het hammetje en de bouquet garni uit de soep en mix ze fijn.

Pluk het vlees van het hammetje.

Schik wat stukjes vlees in een kom, giet er de soep over en werk af met een likje pesto.

Paprikasoep met gerookt hammetje en peterseliepesto