Op vrij korte tijd zet je met dit recept een grote pot dampende lintpasta in een romige saus op tafel. Om extra smaak in de pot te steken gebruik je naast malse blokjes kalfsvlees ook gerookt spek en kastanjechampignons. Bovendien blijf je achter met weinig afwas en dus meer tijd voor leukere dingen.

Ingrediënten

  • 500 g pappardelle
  • 400 g kalfsvlees
  • 4 gerookt spek
  • 250 g kastanjechampignon
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0 bladpeterselie
  • 0 rucola
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 0 Provençaalse kruiden
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een kaasschaaf

Partners

Bereiding

De pappardelle met kalfsvlees, paddenstoelen en rucola

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Gaar daar straks de pasta in.

Verhit een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Snij het stuk kalfsvlees in dobbelstenen van ongeveer 2 bij 2 centimeter.

Verwijder het zwoerd en snij eventuele restjes kraakbeen uit het spek. Snij het gerookt vlees in korte reepjes. (Of gebruik kant-en-klare spekblokjes.)

Doe de stukken kalfsvlees en de reepjes spek in de sissende boter.

Laat het vlees kleuren in de stoofpot. Roer er niet te vaak in.

Snij eventueel taaie stukjes van de steeltjes van de paddenstoelen. Hou in de gaten dat eventuele stukjes aarde of zand niet mee in de pot belanden.

Snij de paddenstoelen in kwartjes of in helften. Laat ze meebakken met de stukjes vlees. Roer af en toe.

De paddenstoelen zullen een deel vocht opnemen, waardoor alle ingrediënten nog beter de kans krijgen om zacht te bakken.

Pel de ui en snij die in eerder grove stukjes.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Pel de look, zet er even het mes in en plet de stukjes tot pulp.

Voeg na enkele minuten de uien en de lookpulp aan de stoofpot toe. Roer en laat alle ingrediënten nog een kleine 10 minuten sudderen op een matig vuur.

Schenk de witte wijn in de stoofpot en laat de alcohol en het grootste deel van de wijn verdampen. Na een dikke minuut is dat wellicht al gebeurd.

Kook de pasta beetgaar in het water. Voeg vooraf een flinke snuif zout toe. Reken ongeveer 1 minuut minder kooktijd dan wat er aangegeven staat op de verpakking.

Schenk de room over het gerecht en voeg de graanmosterd en een flinke snuif Provençaalse kruiden toe. Roer, zet het vuur zachter en laat het de romige saus met kalfsvlees 10 minuten pruttelen.

Pluk de blaadjes van de peterselie. Spoel de platte peterselie en de rucola schoon. Laat het groen uitlekken.

Laat de gare pasta even uitlekken en roer de linten doorheen de saus. Een beetje kookvocht (met veel zetmeel) mag gerust in de saus belanden.

Giet de pasta met saus en vlees in een ruime serveerschaal.

Strooi de blaadjes peterselie en rucola over de dampende deegwaren en meng alles voorzichtig door mekaar. Door de hitte zal de rucola lichtjes garen.

Werk het gerecht af met een royale portie schilfers Parmezaanse kaas.