Pappa al pomodoro

Dit voorgerecht is een Toscaans gerecht zonder dure ingrediënten. De versie die Jeroen maakt, is een variatie op de klassieke tomaat-mozzarella met een lekker vers brood als kern van het gerecht. Deze ‘pappa’ of dikke broodsoep kan zowel warm als koud gegeten worden.

Ingrediënten

  • 250 g brood
  • 1.5 kg tomaat
  • 1 sjalot
  • 2 teentje look
  • 12 cl olijfolie
  • 400 g passata
  • balsamico
  • peper
  • zout
  • 1 bussel basilicum
  • 300 g mozzarella
  • zout
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een blender
  • een zeef

Partners

Bereiding

Pappa al pomodoro

Breng water aan de kook om straks de tomaten te ontvellen. (emonderen)

kookvraag
Emonderen

Verwarm de oven voor op 160°C.

Snij het brood (met korst) in zeer dikke sneden, en vervolgens in dobbelstenen. Doe de stukken brood in een ovenschaal en toast ze krokant in de warme oven. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op: laat de stukken brood niet verkleuren. Meng ze tussendoor eens door elkaar, zodat ze gelijkmatig toasten.

Pel de tomaten, verdeel ze in kwarten en snij de zaadlijsten eruit. Verzamel die zaadlijsten in de beker van de blender. Leg de partjes vruchtvlees even opzij.

Snipper de sjalot zeer fijn.

Kneus de look en verwijder de pel. Plet de tenen tot pulp.

Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schenk er een flinke hoeveelheid olijfolie in. (Ongeveer 2/3 van wat aangegeven staat.)

Stoof de snippers sjalot en de lookpulp in de hete olie. Let op: Laat de sjalot niet verkleuren.

Snij intussen de partjes tomatenvruchtvlees in grove stukjes. Laat ze heel kort meestoven met de sjalot en voeg dan het getoaste brood toe. Druppel er nog wat extra olijfolie over.

Mix de zaadlijsten van de tomaten glad in de blender. Plaats een zeef boven de stoofpot en giet er het tomatensap door. Gebruik de bolle kant van een (pol)lepel om het wat vlotter te laten gaan. De pulp die achterblijft gooi je weg.

Voeg na het tomatensap ook een portie passata van tomaten toe. Roer en laat de dikke broodsoep 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur. Hier en daar mag je nog een restje broodkorst vinden.

Proef en kruid de ‘pappa’ met peper van de molen, wat zout en enkele druppels balsamico. (Enkel wanneer de soep te zuur is, kan je er een lepeltje suiker aan toe voegen.)

Beslis of je de broodsoep warm of koud wil serveren. Beide zijn perfect mogelijk.

De afwerking

Spoel de blaadjes basilicum en snipper ze in flinterdunne reepjes.
Serveer de soep met grove stukjes mozzarella erin en werk ze af met basilicumsnippers, een beetje grof zout en enkele druppels fijne olijfolie.
Pappa al pomodoro