Panzanella met gegrilde asperges en tonijn

Dit Toscaans gerecht is eentje om zeker zelf uit te proberen. Het is makkelijk, snel en heel lekker. Een salade met ingrediënten die je vast reeds in de voorraadkamer hebt liggen gecombineerd met verse groenten. 

Ingrediënten

  • 1 ciabatta
  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • 8 witte asperges
  • 0.5 rode ui
  • 3 tomaat
  • 0.5 komkommer
  • 50 g olijf
  • enkele ansjovisreepjes
  • 300 g tonijn op eigen nat
  • enkele blaadjes vlaspeterselie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een grillpan heet worden op het vuur. 

Snijd de ciabatta in de helft en snijd vervolgens overlangs. Besprenkel de binnenkant van de stukken ciabatta met olijfolie en leg ze in de hete grillpan met de binnenkant naar beneden.

Snijd de gebakken stukken ciabatta tot croutons. Eén helft van de ciabatta is voldoende. Bewaar de andere gebakken helft voor later.

Leg de croutons in een slakom. Giet er flink wat olijfolie over en besprenkel met rode wijnazijn om ze minder krokant te maken.

Schil de asperges met een dunschiller. Houd elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)

Leg de asperges in de grillpan en besprenkel met olijfolie. Houd ze goed in het oog en draai ze regelmatig om.

Snijd een halve rode ui in fijne ringetjes en voeg toe aan de croutons.

Zet de grillpan met de asperges op tijd af. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de komkommer in vier en verwijder de zaadlijsten (optioneel). Snijd ook de komkommer in blokjes. Voeg de groenten toe aan de salade.

Haal de asperges uit de grillpan. De asperges mogen nog hard zijn vanbinnen. Snijd ook de asperges in blokjes en doe in de slakom.

Giet de blikjes tonijn af en voeg toe aan de salade. Doe er de ontpitte olijven bij en snijd enkele ansjovissen fijn. Hak wat peterselie fijn en voeg toe aan de salade.

Kruid met peper en zout. Giet extra olijfolie en rode wijnazijn over de salade om op smaak te brengen.

Meng het geheel goed door elkaar en schep wat van de salade op een bord.

Panzanella met gegrilde asperges en tonijn