Pannenkoeken op z'n Amerikaans met bosbessen en esdoornsiroop

Wie ooit het geluk had om een bezoekje te brengen aan de Verenigde Staten, zal weten dat ze daar graag ‘pancakes’ lusten bij het ontbijt. Het zijn kleine en dikke pannenkoekjes die voor ons Europeanen beter smaken als dessert of vieruurtje. Maar goed, onze Amerikaanse vrienden houden van een extra-stevig ontbijt en dat is hun goed recht. Het is in ieder geval de moeite waard om de ‘blueberry pancakes’ eens uit te proberen. Werk ze af met een likje van die typische esdoornsiroop. Yes, you can!

Ingrediënten

  • 200 g patisseriebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 3 dl melk
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 150 g bosbessen
  • 1 flesje esdoornsiroop
  • 1 snuifje zout
  • 1 aardappel

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met de klopper als hulpstuk

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Pannenkoeken op z'n Amerikaans met bosbessen en esdoornsiroop

Wie gaat bakken moet alle hoeveelheden ingrediënten nauwkeurig wegen.

Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daarin: de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en een snuifje zout.

Snij de vanillestok overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zaadjes uit de peulhelften. Voeg ze toe aan de mengkom met droge ingrediënten.

tip De peulen van de vanillestok kan je in een pot met suiker stoppen. Na verloop van tijd krijg je dan heerlijke huisgemaakte vanillesuiker. ’t Is een kleine moeite.

Plaats een pannetje op een zacht vuur en smelt daarin de boter (inclusief een beetje extra boter om de pan mee in te vetten tijdens het bakken van de pannenkoeken.)

Meet de juiste hoeveelheid melk af. Voeg het ei er aan toe en klop het los in de melk. Schenk er ook de gesmolten boter bij. (Hou een beetje gesmolten boter apart om later de bakpan in te vetten.)

Plaats de pot met bloem & co in de keukenmachine. Laat de machine draaien op gemiddelde snelheid.

Schenk er geleidelijk aan het mengsel van melk, ei en boter bij. Ga door tot je een egaal beslag verkrijgt. Gebruik nadien een pannenlikker om het beslag nog eens grondig te roeren, zodat er geen klontertjes in het beslag zitten. Laat de machine nadien – en indien nodig – het beslag nog kort mengen.

Strooi ¾ van de verse bosbessen in het beslag en meng. Hou de rest van de bosbessen opzij.

Snij een (kleine) aardappel middendoor en prik één helft op een vork.

Verhit een braadpan of koekenpan op een matig tot hoog vuur.

Wentel de aardappelhelft door de gesmolten boter en smeer er de bodem van de bakpan mee in.

Gebruik een kleine pollepel om het beslag van de pannenkoekjes met bessen in de pan te gieten. LET OP: Een Amerikaans pannenkoekje is een stuk kleiner dan onze traditionele pannenkoeken! Giet dus pannenkoekjes van zo’n 12 cm diameter in de hete pan.

Strooi nog wat extra bosbessen op de (ongebakken) pannenkoek.

Laat de onderzijde goudbruin bakken en keer elk pannenkoekje vervolgens om.

Om in de sfeer te blijven: Serveer de warme American pancakes met een lik zoete esdoornsiroop. (maple syrup)

Pannenkoeken op z'n Amerikaans met bosbessen en esdoornsiroop