Panna cotta van chocolade met banaan

Jeroen had een populaire snoepreep voor ogen toen hij dit dessert bedacht. Bij pindanootjes en chocolade smaakt een banaan opmerkelijk goed. Wees maar zeker dat dit glas zoetigheid goed in de smaak valt, want er is de smeuïge en koele panna cotta met chocolade, de knapperige pindacrumble en wat verse banaan. Samen zullen ze wel enthousiast naar binnen gelepeld worden.

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 2.5 dl room
  • 2.5 dl melk
  • 125 g chocolade
  • 2 blaadje gelatine
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 150 g pindanoten
  • 100 g bloem
  • 100 g rietsuiker
  • 100 g boter
  • 1 snuifje zout

Benodigdheden

  • een blender
  • twee siliconenmatjes of twee vellen bakpapier
  • een vijzel
  • 4 coupes of andere sierlijke dessertglazen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de panna cotta

Opmerking: Bereid de panna cotta voldoende op voorhand. Hou er rekening mee dat dit dessert ongeveer 2 tot 3 uur nodig heeft om op te stijven. (Afhankelijk van je koelkast en de grootte van de porties.)
Vul een beker met koud water en week daarin de blaadjes gelatine.
Schenk de melk in een kookpot en voeg de vanillesuiker toe. Verwarm de melk op een zacht vuur.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de warme melk. Roer met een garde in het mengsel., tot de chocolade gesmolten is. Zet het vuur af.
Roer de gelatineblaadjes door de chocolademelk. De blaadjes zullen meteen oplossen.
Giet de chocolademelk in een beker en voeg de room toe. Meng alles, proef en schenk de vloeibare panna cotta in de dessertglazen.
Plaats de glazen in de koelkast, zodat het chocolademengsel kan opstijven.

Voor de pindacrumble

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Neem een mengschaal en doe daarin de bloem, de rietsuiker en de malse boter. Weeg de ingrediënten zorgvuldig.
Doe de ongezouten pinda’s in de beker van de blender en maal ze fijn.
Doe de gemalen nootjes in de mengschaal en was je handen.
Meng alles met de handen tot een dikke pasta.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenschaal aan de kant.
Leg één siliconenmatje of een vel bakpapier op de ovenschaal.
Schep het crumblemengsel erop en druk het aan tot een dikke ‘koek’.
Leg een tweede siliconenmatje (of een vel bakpapier) erbovenop.
Gebruik de deegrol om het crumbledeeg egaal te verdelen, en verwijder het bovenste bakmatje of het bakpapier.
Bak de crumble-koek goudbruin in een hete oven van 180°C. Reken een baktijd van 15 tot 20 minuten, al kan je het resultaat best regelmatig controleren.
Haal de crumblekoek uit de oven en laat afkoelen.

Voor de afwerking

Doe (een deel van) de afgekoelde crumblekoek in de vijzel, samen met een snuifje grof zout of ‘fleur de sel’.
Plet de pindacrumble fijn.
Snij de banaan in schijfjes.
Haal de glazen met de opgesteven panna cotta uit de koelkast. Schik over elke portie enkele schijfjes banaan.
Strooi tenslotte wat zoute pindacrumble over elk dessert.
Panna cotta van chocolade met banaan