Panna cotta met yoghurt en pruimen in porto

Panna cotta is en traditioneel Italiaans roomdessert. Ik bereid en lichtere versie met een flinke hoeveelheid yoghurt en vers citroensap. Erbovenop lepel ik pruimen geweekt in rode porto met specerijen en de glazen zoetigheid worden afgewerkt met een laagje krokante havermoutcrumble.

Dit dessert kan je perfect voorbereiden. Voeg de 3 laagjes pas samen kort voor het serveren, maar dat is een kwestie van minuten.

Ingrediënten

  • 1.25 dl room
  • 500 g yoghurt
  • 110 g suiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 citroen
  • 4 blaadje gelatine
  • 200 g gedroogde pruim
  • 2 dl rode porto
  • 1 dl water
  • 50 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijsje
  • citroen
  • 80 g boter
  • 60 g havermout
  • 60 g bloem
  • 60 g bruine suiker
  • snuifje zout

Benodigdheden

  • een dunschiller 4 (hoge) glazen om te presenteren
  • een maatbeker
  • een keukenweegschaal
  • een deegrol
  • een bakmatje of een vel bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de panna cotta

Week de gelatineblaadjes in een beker met koud water.
Schenk de room in een pan. Snij de vanillestok overlangs in twee, schraap er de zaadjes uit en doe ze in de room. Voeg ook de lege peulen toe.
Voeg de suiker en de vanillesuiker toe. Roer en breng het roommengsel tot tegen het kookpunt op een zacht vuur.
Neem een mengschaal en doe er de yoghurt in.
Schil enkele dunne lapjes zeste van een citroen en voeg ze toe. Snij enkele extra lapjes zeste en leg ze opzij voor de bereiding van de pruimen in porto. Knijp de citroenen uit en roer het (gezeefde) sap door de yoghurt.
Verwijder de vanillepeulen uit de warme room. Knijp de blaadjs gelatine uit en roer ze door het zoete mengsel.
Schenk de warme room bij het yoghurtmengsel en roer met de garde. Schenk porties van het mengsel in (hoge) glazen. (Vul de glazen maximaal voor 2/3.)
Zet de glazen in de koelkast en laat de pana cotta rustig afkoelen en opstijven. (reken min. 2 uur)

Voor de pruimen in porto

Schenk de porto in een pot en voeg wat water toe.
Voeg de suiker toe, samen met een kaneelstok, het steranijs en de lapjes zeste van citroen die je opzij hield.
Snij de gedroogde (en ontpitte) pruimen in twee gelijke stukken.
Breng de porto aan de kook op een zacht vuur. Zet een paar minuten later het vuur uit. Laat de pruimen afkoelen in het mengsel. Ze zullen de kruidige porto grotendeels opslorpen.

Voor de crumble

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor tot 180°C. (Hou de vlakke ovenschaal opzij.)
Doe de juiste hoeveelheden havermout, bloem en bruine suiker in een mengschaal.
Voeg een snuifje zout toe en brokjes malse boter.
Spoel je handen schoon. Kneed het mengsel geduldig tot een stevige bal crumbledeeg.
Leg het crumbledeeg op een bakmat (of een vel bakpapier), op de ovenschaal. Druk en rol het tot een plak deeg van maximum een halve centimeter dik.
Bak de zoetigheid in de oven van 180°C, gedurende ong.15 minuten.
Verkruimel het crumblegebak met een vork en laat de krokante brokjes afkoelen.

Afwerken en serveren

Lepel bovenop elke portie opgesteven pana cotta en portie van de pruimen in porto.
Werk de desserts af met een laagje havermoutcrumble.
Panna cotta met yoghurt en pruimen in porto