Panna cotta met passievruchten

Dit roomdessert met de exotisch-frisse smaak van passievruchten is ideaal om op voorhand te maken. De bereiding kost je maar weinig moeite en het resultaat ziet er bijna professioneel uit. Voorzie wel voldoende tijd om de panaa cotta te laten opstijven.

Ingrediënten

  • 300 g melk
  • 300 g room
  • 180 g suiker
  • 8 passievrucht
  • 5 blaadje gelatine
  • 2 vanillestokje
  • 250 g chocolade
  • 30 g gepofte rijst
  • 30 g pistachenoten

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een staafmixer
  • een zeef
  • een vel bakpapier (of een bakmatje)
  • aluminium potjes voor panna cotta (inhoud: 15 cl)
  • (of alternatieve dessertpotjes)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De panna cotta

Leg de gelatineblaadjes in een beker met koud water en laat ze weken.
Bereid het ‘infuus’ van melk en room. Melk absorbeert zeer gemakkelijk smaken en aroma’s. Meet de juiste hoeveelheden melk en room en doe ze samen in een pot of pan op een matig vuur.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en doe hem bij het melk-roommengsel.
Snij de vanillestokken overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Roer ze door de warme melkroom en doe ook de lege peulen erbij.
Snij de passievruchten middendoor en lepel het vruchtvlees bij de melkroom.
Verwijder de vanillepeulen en zet de staafmixer in de bereiding. Mix de inhoud van je pot en proef of de balans van zoet en zuur goed zit.
Zeef het mengsel zodat de restanten van de passievruchtpitjes eruit verdwijnen.
Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme mengsel. Roer met een garde.
Schenk het panna cottamengsel in een ruime mengbeker. Zet de (metalen) vormpjes op een schaaltje. Verdeel er de gekookte room in en plaats de schaal in de koelkast. Geef het roomdessert 3 tot 4 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

De chocoladegarnituur

Breek de witte chocolade in stukken en smelt ze op een zacht vuur. Doe het bij voorkeur ‘au bain-marie’.

Strooi de gepofte rijst in de gesmolten chocolade en roer voorzichtig tot beide mooi gemengd zijn.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke schaal. Giet het chocolademengsel erop en strijk het vlak met een pannenlikker. Zorg voor een laag die minder dan een centimeter dik is.

Hak de pistachenoten grof en strooi ze over de chocolade.

Laat de ‘koek’ van witte chocolade afkoelen en opstijven.

Serveren

Breng water aan de kook en schenk het in een pot of schaal. Hou de borden klaar.
Dompel elk potje met opgesteven panna cotta kort in het bad van heet water. Keer het potje om boven het dessertbord en laat de panna cotta eruit glijden.
Breek stukjes van de chocolade en plant zo’n stukje krokant bovenop elke panna cotta.
De rest van de chocolade is een heerlijk snoepje, of de gepaste zoetigheid voor bij de koffie.
Panna cotta met passievruchten