Panna cotta met gepocheerd fruit

Panna cotta wil zoveel zeggen als gekookte room. Het is wellicht één van de meest populaire recepten uit de Italiaanse keuken. Het recept voor panna cotta is de eenvoud zelve, maar eens op het bord is het een opvallend en verfijnd nagerecht. Kortom, de perfecte keuze voor wie eens wil uitpakken. Jeroen maakt er een versie van met verse vanille en een selectie gepocheerd fruit. In de fruitwinkel kocht hij pruimen, verse vijgen en een schaaltje blauwe bessen.

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 5 dl room
  • 20 g vanillesuiker
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 gelatine
  • 3 dl rode wijn
  • 1 dl crème de cassis
  • 1 steranijsje
  • 1 kaneelstokje
  • 100 g blauwe bessen
  • 2 pruim
  • 3 vijg

Benodigdheden

  • aluminiumpotjes voor panna cotta met een inhoud van ongeveer 15cl (of alternatieve dessertpotjes)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schenk de rode wijn en de ‘crème de cassis’ in een kleine hoge pan.

Voeg 50 gram suiker toe, samen met de specerijen: steranijs en een kaneelstok.

Breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur. Zo kan de alcohol wat verdampen en geven de specerijen hun smaak af.

Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.

Schenk de room en de melk in een tweede pan en breng het mengsel rustig aan de kook.

Weeg de juiste hoeveelheden suiker en vanillesuiker voor de panna cotta. Strooi de suiker in het roommengsel en roer.

Snij de vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er de pikzwarte zaadjes uit te schrapen. Roer ze door de room.

Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in de hete room. Roer met de garde tot de suiker volledig is opgelost. Laat de room maar heel kort koken.

Zet de (metalen) vormpjes op een schaaltje. Verdeel er de gekookte room in en plaats ze in de koelkast. Geef het roomdessert 3 tot 4 uur de tijd om af te koelen en op te stijven.

Bereid nu de fruitgarnituur. Spoel het fruit en snij de pruimen in kwarten. Verdeel elk kwartje nog eens in een drietal gelijke partjes. Snij de verse vijgen in kwarten.

Leg de stukjes fruit in de hete wijn met cassis. Laat de wijn even opkoken en neem de pan daarna van het vuur.

Voeg nu pas de blauwe bessen toe, roer voorzichtig en laat dit fruitig mengsel volledig afkoelen. Zet de pan na een tijdje in de koelkast want het gemarineerde fruit wordt straks frigokoud geserveerd.

Breng water aan de kook en schenk het in een pot of schaal. Hou de borden klaar.

Dompel elk potje met opgesteven panna cotta kort in het bad van heet water. Keer het potje om boven het dessertbord en laat de panna cotta eruit glijden.

Lepel wat van het gemarineerde fruit op en rond het lillende torentje van gekookte room. Geef iedereen enkele stukjes pruimen, vijgen en wat blauwe bessen.

Panna cotta met gepocheerd fruit