Jeroen houdt nogal van een pizza Diavola met pikante saus en pittige salami, maar deze versie met spinazie en merguezworstjes is een topper die de hele familie lust. Het is een ‘pan pizza’, wat betekent dat hij gebakken wordt in een ovenschaal en opstaande randen heeft. De korst moet lekker krokant zijn met daarop een niet te dikke laag tomatensaus. Als topping koos Jeroen voor spinazie, merguez en kaas, maar natuurlijk kan je zelf variëren met de ingrediënten die jij lekker vindt.
Ingrediënten
- 500 g pizzabloem
- 325 milliliter water
- 8 g zout
- 6 g gist
- 4 g kristalsuiker
- 750 milliliter passata
- 2 ui
- 2 teentje knoflook
- 1 chilipeper
- olijfolie
- peper
- zout
- 150 g merguez
- 200 g mozzarella
- 50 g Parmezaanse kaas
- 150 g spinazie
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- zout
Benodigdheden
- een metalen ovenschaal (met laagopstaande rand)
- een keukenmachine met een kneedhaak
- een deegrol
- een kaasrasp
Bereiding
Het pizzadeeg
Doe de bloem, het zout en de suiker in de kom van de keukenmachine.
Zet de kneedhaak op de machine en laat draaien zodat alle droge ingrediënten gemengd worden.
Los de gist op in het lauwe water. Giet het gistmengsel langzaam bij de bloem. Laat de machine minstens 15 minuten op lage snelheid kneden tot je een glad, elastisch deeg krijgt.
Bestuif een grote kom met een handje bloem. Hou er rekening mee dat het pizzadeeg zal verdubbelen in grootte. Leg de bol deeg in de kom en dek goed af met een schone keukendoek die je eventueel een heel klein beetje bevochtigd hebt.
Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme plaats waar niet teveel temperatuurschommelingen zijn.
Maak intussen de tomatensaus.
De tomatensaus
Pel de uien en snipper ze fijn. Fruit de stukjes glazig in een flinke scheut olijfolie.
Pel de knoflook en plet de tenen tot pulp. Hak een stukje van de rode chilipeper heel fijn. Gebruik een hoeveelheid naar smaak. (Bewaar de rest in de koelkast of vries hem in.)
Doe look en chilipeper bij de ui en laat alles bakken zonder te kleuren. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe.
Blus met de passata en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuur inkoken tot een dikke tomatensaus.
De topping
Afwerken en serveren
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Haal het deeg uit de kom en duw er de luchtbellen die zich gevormd hebben uit. Kneed nog even door met je handen.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol er het deeg op uit met een deegrol.
Vet een grote metalen ovenschaal in met een beetje olijfolie. Snijd het deeg op het formaat van de schaal. Leg het in de schaal en laat de randen omhoog staan zodat het een ‘pan pizza’ wordt.
Lepel de tomatensaus op de bodem en strijk ze met een houten lepel gelijkmatig uit in een niet te dikke laag.
Verdeel de gestoofde spinazie over de pizza.
Laat de mozzarella uitlekken, scheur de bol in stukken en verdeel kaas over de pizza.
Knijp de gehaktvulling van de merguez uit tot kleine gehaktballetjes. Verdeel ze over de pizza.
Rasp de Parmezaanse kaas over de pizza en zet de ovenschaal 20 minuten in de oven van 220°C.
Haal de hete pizza voorzichtig uit de ovenschaal en snijd hem in stukken.