Ovenschotel van konijn met bladerdeeg

Dat konijn ongelofelijk veelzijdig is, wordt met dit gerecht nogmaals bewezen. Jeroen maakt een ovenschotel klaar met konijn, pancetta en selder. Het vel bladerdeeg op deze ovenschotel doet je spontaan denken aan een typische English pie. 

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 2 wortel
  • 2 stengel selder
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele zwarte peperbolletjes
  • zout
  • enkele kruidnagels
  • enkele laurierblaadje
  • 4 konijnenbout
  • 200 g zilverui
  • 1 klont boter
  • 60 g boter
  • 200 g pancetta
  • 5 stengel selder
  • peper
  • zout
  • 80 g bloem
  • peper
  • 0.5 limoen
  • nootmuskaat
  • een scheutje room
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk

Benodigdheden

  • 1 casserole of ruime kookpot
  • 1 ruime ovenschaal
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bouillon

Snijd de selder, de wortel en de ui grof. Doe de groenten in een casserole met water en zet de casserole op het vuur. 

Breng de bouillon op smaak met tijm, rozemarijn, gemalen zwarte peperbolletjes, zout, kruidnagels en laurierblaadjes. 

Leg er ook de konijnenbouten in en laat het geheel trekken. 

Verwarm de oven voor op 180°C

De garnituur

Laat de zilveruien weken in een kom gevuld met heet water. 

Laat een klont boter smelten in een andere pan op het vuur. 

Snijd de pancetta in reepjes en bak ze in de hete vetstof.

Spoel de selder grondig. Snijd de stengels in stukken en stoof ze mee aan met de pancetta.

Pel de zilveruien en laat ze ook meestoven. Breng het geheel op smaak met peper en zout. 

Blus het geheel met 2 soeplepels van de bouillon en laat onder een deksel garen op het vuur.

Haal de konijnenbouten uit de bouillon. 

Zet een andere grote casserole met een klont boter op het vuur. 

Pluk het vlees van de konijnenbouten. 

De saus

Meng de bloem onder de boter en klop tot een stevige roux. 

Zeef er eerst het vocht van de pancetta, selder en uien bij en vervolgens de rest van de bouillon. Klop verder tot je een gebonden saus krijgt. 

Breng de saus verder op smaak met peper, het limoensap, nootmuskaat en een scheut room. 

De ovenschotel

Doe het vlees en de groenten met de pancetta bij de saus. Stort het geheel vervolgens uit in een ruime ovenschaal.

Leg er een vel bladerdeeg op en maak insnijdingen in het deeg. Zorg ook voor een opening in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen. 

Klop een eierdooier met een scheutje melk los in een kommetje. Bestrijk het bladerdeeg met het eiermengsel. 

Schuif de ovenschaal in de oven gedurende ongeveer 30 minuten

Ovenschotel van konijn met bladerdeeg