Ovenschotel met spinazie, champignons en spek

Een portie geluk uit de oven. Deze goedgevulde pastaschotel met penne, tomatensaus én kaassaus vraagt niet veel werk en geeft je instant een goed gevoel.

Ingrediënten

  • 400 g gerookt spek
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1 teentje look
  • 300 g bladspinazie
  • 2 bakje champignons
  • 0 een snuif gedroogde oregano
  • 0 peper
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 0 een toefje harissa
  • 0 een snuif zout
  • 2.5 dl passata
  • 400 g penne
  • 70 g boter
  • 90 g bloem
  • 1 liter melk
  • 300 g gemalen kaas
  • 0 een snuifje nootmuskaat
  • 0.25 citroen
  • 100 g panko
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een ovenschotel
  • een garde
  • een prikvork

Partners

Bereiding

Bereiding

Verhit een klontje boter in een grote (wok)pan op het vuur.

Snijd het spek in blokjes en bak ze in de pan.

Pel en snijd de sjalot in reepjes en plet de look fijn. Laat meebakken.

Zet een pot gezouten water op het vuur voor de pasta.

Spoel en snijd de spinazie fijn. Verhit nog een klontje boter in een andere (hoge) pan en stoof de spinazie aan.

Pel de look. Prik het teentje op een (prik)vork en roer ermee door de spinazie tot de blaadjes geslonken zijn.

Maak de champignons schoon, snijd ze in vier en laat mee aanstoven met het spek. Kruid met peper en een flinke snuif oregano.

Schep de tomatenpuree bij de champignons en laat kort meebakken. Voeg daarna de witte wijn, een snuif zout en een toefje harissa toe en laat even pruttelen. Voeg ten slotte de passata toe.

Kook de pasta gaar.

  • Maak ondertussen de kaassaus. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.

Leg een laagje spinazie op de bodem van de ovenschaal. Schep er de helft van de kaassaus over.

Meng de pasta onder de tomatensaus en verdeel de pasta over de kaassaus. Schep er de rest van de kaassaus over.

Meng de panko met wat olijfolie en verdeel het over de kaassaus. Laat even gratineren in de oven.

Ovenschotel met spinazie, champignons en spek