Ovenschotel met schelvis, tomatencompote en pestopuree

Wat een absolute topper! Het water komt je in de mond bij het zien van deze smakelijke ovenschotel met schelvis, compote van tomaat en een romige kaassaus met parmezaan. Schep er een flinke lepel pestopuree bij en smul je buikje rond.

Ingrediënten

  • 1 kg zachtkokende aardappelen
  • 2 ajuin
  • een scheut olijfolie
  • 2.5 teentje look
  • 4 tomaten
  • 0.5 chilipeper
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • een snuif zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 60 g pijnboompit
  • 300 g parmezaan
  • 1 bussel basilicum
  • een snuif peper
  • 0.5 citroen
  • een klont boter
  • 60 g bloem
  • 6 dl melk
  • 0.5 dl melk
  • 0.5 citroen
  • 600 g schelvis
  • 50 g panko
  • 2 dooier

Benodigdheden

  • pureestamper
  • ovenschaal
  • garde
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Schil de aardappelen, snijd in grote stukken en kook gaar in gezouten water.

Pel de ajuinen en de look en voeg een derde van de look toe aan de aardappelen voor de smaak.

Snipper de ajuinen fijn. Doe een scheut olijfolie in een pot en stoof de ajuin aan. Snijd de rest van de look fijn en stoof mee aan.

Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten in vier en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees grof en stoof het mee aan. Snipper de chilipeper fijn en voeg hem toe. Doe de tomatenpuree bij de tomaten en laat even meebakken. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en kruid met een snuif zout. Voeg tenslotte de tomatenblokjes toe en laat de tomatencompote zachtjes koken zodat een deel van het vocht kan verdampen.

Doe de pijnboompitten met de parmezaan, de look en de olijfolie in de blender. Voeg het grootste deel van de basilicumblaadjes toe en mix tot een geheel. Voeg een snuif zout, een snuif peper en enkele druppels citroensap toe en mix tot je een gladde pesto hebt.

Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Meng tot een roux en giet er al roerend de melk bij. Rasp er de parmezaan bij en laat de kaas smelten in de saus. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap.

Kruid de vis met peper en zout. Schep de tomatencompote in een ovenschaal en leg de stukken vis erin.

Lepel de saus over de vis, strooi er de panko over, rasp er de rest van de kaas over en schuif de ovenschaal 25 minuten in de oven.

Giet de gare aardappelen af en voeg er de pesto, de dooiers en de melk aan toe. Ga met een pureestamper door de aardappelen tot je een smeuïge pestopuree hebt. Hou de puree even warm.

Schep een flinke portie vis met tomatencompote en kaassaus op een bord en lepel er wat pestopuree bij. Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Ovenschotel met schelvis, tomatencompote en pestopuree