Ovenschotel met roze zalm en broccolistoemp

De smaak van roze zalm en broccoli gaan hand in hand. Jeroen verwerkt ze in een eenvoudige, smeuïge ovenschotel. ’t Is misschien ook het ideale gerecht om kinderen vis te leren eten. Onderaan in de schotel komt een stoemp van broccoli en aardappelen. Daarbovenop pluksels gepocheerde zalm in een witte, romige saus. Een goudbruin gegratineerd kaaskorstje maakt het helemaal af.

TIPDit gerecht kan je ook op voorhand bereiden. Schuif de schotel in dat geval wel voldoende lang in de oven, zodat hij door en door warm is wanneer het gezelschap aan tafel gaat.

Ingrediënten

  • 800 g zalm
  • 3 dl witte wijn
  • 7 dl water
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • peper
  • zout
  • 75 g bloem
  • 75 g boter
  • scheutje room
  • 0.5 citroen
  • 700 g broccoli
  • 700 g aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 150 g kaas

Benodigdheden

  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Ovenschotel met roze zalm en broccolistoemp

Snipper de ui fijn en plet de look tot pulp. Stoof de uien met look glazig, in een gesmolten klont boter, op een matig vuur.

Schil de aardappelen en snij ze in hapklare brokken. Doe ze in de pot met uien.

Roer af en toe, want het zetmeel in de aardappelen kan er voor zorgen dat ze aan de bodem kleven.

Spoel de broccoli en snij de groente in roosjes. Doe ze in de pot nadat de aardappelen zo’n 5 minuten gestoofd hebben.

Schenk een bodem water in de pot, voeg laurierblaadjes en een snuif zout toe. Laat de groenten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur, onder deksel. Neem nadien het deksel weg en laat alles nog 5 minuten sudderen, zodat een deel van het kookvocht verdampt. Verwijder de laurierblaadjes, proef en kruid de stoemp met peper en zout.

Neem een tweede pot om de zalm te pocheren. Doe er de witte wijn en het water in, samen met laurierblad, takjes tijm, een beetje zout en een flinke snuif peper. Verwarm het mengsel en leg de zalm erin. Laat de vis een kleine 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Verhit de boter in een kleine pot en roer er de bloem doorheen. Roer met de garde tot je een roux krijgt die naar koekjes ruikt.

Schep de gare zalm op een bord en giet het (gezeefde) pocheervocht bij de roux. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden saus krijgt.

Roer een scheut room door de saus, tot ze de ideale dikte heeft. Proef en breng ze op smaak met peper, wat zout en het sap van een halve citroen. Het beetje zuur geeft de saus een extra dimensie.

Pluk het rozige visvlees van de zalmmoten. Doe de vis in een kom, voeg ¾ van de saus toe en roer. Vermijd dat de vis ‘zwemt’ in de saus. Bewaar een restje voor later of om apart te serveren.

Schep de broccolistoemp in een ruime ovenschaal en strijk het oppervlak glad. Lepel daarbovenop de zalm met saus. Strijk opnieuw het oppervlak glad.

Strooi een laagje gemalen kaas over de bereiding.

Zet de ovengrill op. Schuif de schotel onder de grill tot de kaas een goudbruin kleurtje krijgt.

Ovenschotel met roze zalm en broccolistoemp