Ovenschotel met koolrabi, aubergine en parmezaan

Dit is een variant op de Italiaanse klassieker ‘melanzane alla parmigiana’ – de vegetarische ovenschotel met aubergine. Jeroen doet er koolrabi bij wat een extra ‘beet’ geeft aan het gerecht.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 8 tomaat
  • 70 g tomatenpuree
  • 10 cl rode wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • oregano
  • een snuifje kristalsuiker
  • 1 aubergine
  • 1 koolrabi
  • Provençaalse kruiden
  • 250 g buffelmozzarella
  • 50 g panko
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 ciabatta
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • keukenpapier
  • een ovenschotel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De tomatensaus

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Pel en snipper de sjalotten. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de pulp bij de sjalotten.

Snijd de tomaten in stukken en cutter ze in de hakmolen.

Doe de tomatenpuree bij de sjalotten en laat even meebakken. Giet er de rode wijn bij en laat droogkoken.

Kruid met tijm, rozemarijn en laurier.

Giet er de gemixte tomaten bij en kruid met peper, zout, paprikapoeder en oregano. Doe een snuifje suiker bij de tomatensaus en laat pruttelen op een zacht vuur.

De torentjes van koolrabi en aubergine

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Snijd de aubergine in plakken.

Schil de koolrabi en snijd ook in plakken die ongeveer even groot zijn als de aubergine.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.

Kruid de aubergineplakken met peper en zout. Bak ze aan beide kanten in de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Kruid de koolrabiplakken met peper en zout en bak ze ook in de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de tomaten in plakken.

Verdeel wat tomatensaus op de bodem van een ovenschaal.

Bouw vier torentjes. Begin met een plak koolrabi en kruid met Provençaalse kruiden. Leg er een plak aubergine en een plak tomaat op. Kruid met peper en zout.

Laat de mozzarella uitlekken en snijd de bollen in plakken. Leg een plak mozzarella op de torentjes. Ga verder met koolrabi, aubergine en tomaat. Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.

Schep er de resterende tomatensaus over.

Kruimel de panko wat fijner met je vingers. Rasp er de Parmezaanse kaas bij en meng goed. Doe een scheutje olijfolie bij het mengsel en verdeel het over de torentjes.

Zet de torentjes 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Snijd de ciabatta in toasten.

Pel en kneus de knoflook en wrijf er het brood mee in. Bak het brood in de olie.

Werk de torentjes af met enkele blaadjes basilicum en geef er de toastjes bij.

Ovenschotel met koolrabi, aubergine en parmezaan