Ossobuco van varkensvlees met polenta

Ossobuco is een echte klassieker die geen extra uitleg nodig heeft. Om in de Italiaanse sfeer te blijven, serveert Jeroen het traaggegaarde vlees met polenta, een voedzaam alternatief voor aardappelen of pasta.

Ingrediënten

  • 1 kg varkensschenkel
  • peper
  • keukenzout
  • een scheut olijfolie
  • een klontje boter
  • 50 g boter
  • 4 eetlepel bloem
  • 4 wortelen
  • 3 teentje knoflook
  • 2 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik tomatenpuree
  • 3 dl witte wijn
  • 0.5 liter water
  • 2 blokje kippen- of kalfsbouillon
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes salie
  • 3 laurierblaadje
  • 150 g polenta
  • een flinke eetlepel mascarpone
  • 2 koffielepels truffelpasta
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • ovenvaste kookpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de varkensschenkels tijdig op temperatuur komen en kruid ze aan beide kanten met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een ovenvaste pot en voeg er een klontje boter aan toe.

Verspreid de bloem in een schotel. Haal de schenkels langs beide kanten door de bloem en bak ze vervolgens goudbruin in de vetstof. Haal de schenkels uit de pot wanneer ze krokant gebakken zijn. Houd de pot met vetstof bij voor de groenten.

Schil de wortelen en snijd ze in fijne blokjes.

Pel de uien en de look en snipper ze fijn.

Spoel de selder en snijd de stengels in fijne blokjes.

Zet de kookpot weer op het vuur en stoof de groenten in de pot van het vlees.

Voeg er vervolgens de tomatenblokjes en de tomatenpuree aan toe en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook.

Voeg de witte wijn en het water bij het geheel. Verkruimel de bouillon erbij.

Maak een kruidentuil met de tijm, laurier, rozemarijn en salie en voeg hem eraan toe.

Voeg de schenkels terug toe aan de pot. Kruid af met peper.

Zet een deksel op de pot wanneer het geheel kookt en schuif de pot 2 uur in een voorverwarmde oven op 160°C, tot de schenkels zacht en gaar zijn.

Breng 75 cl water met een bouillonblokje aan de kook en voeg er de polenta aan toe. Voeg de boter, de mascarpone en de truffelpasta toe. Laat de polenta 5 minuten al roerend garen op een zacht vuur.

Maak een gremolata van zeer fijngesneden peterselie en look. Rasp er wat zeste van een citroen bij.

Haal de kruidentuil uit de stoofpot en serveer de ossobuco met de smeuïge polenta.

Werk af met wat gremolata.

Ossobuco van varkensvlees met polenta