Ossobuco met witte bonen en pasta

De klassieker der Italiaanse stoofschotels is ongetwijfeld ossobuco, een heerlijk vleesgerecht op basis van zacht gegaarde kalfsschenkels. Jeroen serveert er een handvol heerlijke groenten, witte boontjes en pasta bij. Maar je kan dit gerecht evengoed met een lekkere puree presenteren. Neem vooral je tijd voor deze bereiding zodat het vlees zoveel mogelijk smaak kan opnemen.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1.2 kg kalfsschenkel
  • peper
  • zout
  • 200 g gerookt spek
  • 2 ajuin
  • 2 tenen look
  • 4 stengels groene selder
  • 2 wortel
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 groene paprika
  • een snuif Provençaalse kruiden
  • een snuif oregano
  • 200 g witte bonen
  • 40 g tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 400 g tagliatelle
  • 0.5 bussel peterselie

Benodigdheden

  • een vergiet
  • een grote ovenvaste stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150°C.

Verhit een scheut olijfolie in een grote stoofpot.

Snijd de kalfsschenkel in stukken. Kruid de stukken vlees met peper en zout en haal ze daarna door de bloem. Bak de kalfsschenkel en de stukken been in de olie.

Snijd het gerookte spek in blokjes.

Versnipper de ui en plet de look fijn.

Schep de gebakken stukken kalfsschenkel uit de pot en hou ze even apart. Stoof de ui en de look aan in dezelfde pot. Voeg ook de spekblokjes toe.

Spoel de selder schoon en snijd de stengels in stukjes. Stoof mee aan.

Schil de wortelen en snijd ze in kleine stukjes. Stoof mee aan.

Halveer de rode puntpaprika, verwijder de pitjes en snijd in stukjes. Stoof mee aan.

Schil de groene paprika, snijd in kwarten, verwijder de pitjes en snijd in stukjes. Stoof mee aan.

Kruid de gestoofde groenten met oregano en Provençaalse kruiden.

Spoel de bonen onder koud stromend water en laat even uitlekken. Meng ze onder de groenten.

Doe de gebakken kalfsschenkel terug in de pot.

Schep de tomatenpuree bij de groenten en laat mee bakken.

Bevochtig alles met de witte wijn. Voeg ook meteen de tomatenblokjes toe.

Breng het geheel op smaak met peper, zout en een kruidentuil van laurier, rozemarijn en tijm.

Zet het deksel op de pot en schuif de ossobuco in een voorverwarmde oven op 150°C gedurende 1 à 1,5 uur.

Breng ondertussen een pot met water aan de kook en kook de pasta gaar.

Snijd de peterselie fijn.

Serveer de pasta met een flinke schep van de gegaarde kalfsschenkel en groentjes. Strooi er wat fijngesneden peterselie over. Smakelijk!

Ossobuco met witte bonen en pasta