Orecchiette met spinazie en drie kazen

Italianen uit Puglia gebruikten hun duimen om prachtige ronde pastaschelpjes te bedenken. Het resultaat deed denken aan kleine oren, vandaar de naam. Je kan handgemaakte orecchiette kopen waarop de duimafdruk van de pastamakers duidelijk te zien is, maar ze bestaan ook als machinaal vervaardigde schijfjes. Jeroen serveert de orecchiette graag in een kaassaus met veel verse spinazie erin. Dit vegetarisch gerecht is snel klaar en er is een bijkomend voordeel: de afwas is in 1-2-3 gedaan.

Ingrediënten

  • 400 g pasta
  • 300 g spinazie
  • 100 g ricotta
  • 75 g pecorino
  • 100 g geitenkaas
  • 1 teentje look
  • 0.5 citroen
  • scheutje room
  • scheutje olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper
  • rauwe ham

Benodigdheden

  • een blender
  • een vergiet

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Orecchiette met spinazie en drie kazen

Gebruik een grote pot om de pasta in te koken. Doe er water in en een flinke scheut zout. Breng het water aan de kook.
Strooi de orecchiette in het kokende water en gaar ze in de tijd die de verpakking aangeeft. Kook de schijfjes beetgaar en verlaag de kooktijd eventueel met een kleine minuut. (Straks kan de pasta nog kort garen in de warme kaassaus met spinazie.)
Roer even in de pot, zodat de schelpjes niet samenklitten. Giet ze nadien af en laat de pasta uitlekken. Let wel: Hou een beetje van het kookvocht van de pasta bij.
Terwijl het water aan de kook komt en de pasta gaart kan je de saus bereiden.
Was de spinazie zorgvuldig in een pompbak met water. Een harde waterstraal kan de bladeren beschadigen. Let erop dat er geen zand of aarde op het groen achterblijft.
Let op: Wanneer je geen jonge spinazie gebruikt, trek dan de steel en de dikste nerf van de bladeren. Die zijn te taai en maken het gerecht minder smakelijk.
Zet een ruime stoofpan (met hoge rand) of een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.
Pel de look en plet de teen tot pulp.
Stoof de uitgelekte spinazie samen met de lookpulp. De bladgroente zal flink in volume afnemen. Na enkele minuten is de spinazie al gaar.
Snij de zachte geitenkaas en de pecorino (Italiaanse schapenkaas)in stukken.
Neem de mengbeker van de blender en doe er de stukjes kaas in, samen met de zachte ricotta. Ook de spinazie, en het beetje kookvocht van de pasta gaat erin.
Schenk een scheutje room bij de spinazie met kaas en mix alles tot een zachtgroene saus.
Doe de uitgelekte pasta in de pan waarin je de spinazie hebt gestoofd. Voeg een lepeltje kookvocht toe, want dat zorgt voor wat extra binding en glans.
Schenk de kaassaus met spinazie erbij en roer. Voeg nog een scheutje vers citroensap toe en kruid de saus met wat versgeraspte nootmuskaat en wat peper van de molen. (Zout hoeft er in principe niet meer bij.)
Serveer de orecchiette in die zachtgroene smeuïge saus recht uit de pan.
Tip: Wie dit gerecht toch graag met een beetje vlees serveert, kan elk bord pasta afwerken met wat flinterdun gesneden rauwe ham.
Orecchiette met spinazie en drie kazen