Opgelegde rode kool

Opgelegde zoetzure rode kool is lekker in slaatjes of als bijgerecht bij allerlei winterse gerechten. De kool wordt niet gekookt, maar gaart in een marinade van water, azijn en suiker. ‘Wecken’ is een ouderwetse maar heel efficiënte manier om groenten te bewaren. Je hebt speciale weckbokalen met een rubberen dichtingsring nodig die je vult met de groenten, allerlei kruiden, specerijen en marinade. Dan sluit je de bokalen en zet je ze een half uur in een speciale weckketel op 90°C. Als je ze op een koele, donkere plaats bewaart, blijven ze maandenlang goed.

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 75 cl azijn
  • 75 cl water
  • 10 eetlepel suiker
  • 10 steranijsje
  • 4 kaneelstokje
  • 4 koffielepel mosterdzaad
  • 8 blaadje laurier
  • 8 takje tijm

Benodigdheden

  • 2 grote weckbokalen (met rubberen dichtingsring)
  • weckketel of grote kookpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De weckbokalen voorbereiding

Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

De ingelegde rode kool

Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd ze in vier. Rasp of snipper ze heel fijn. Dat gaat het eenvoudigst met een speciale rasp of een mandoline.

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook.

tip Gebruik altijd de helft water en de helft azijn.

Vul 2 gesteriliseerde weckbokalen voor de helft met de gesnipperde rodekool. Leg in elke bokaal 3 steranijs, 1 kaneelstok, 1 koffielepel mosterdzaad, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier. Vul de bokaal tot aan de rand met rodekool en leg er dan weer 1 koffielepel mosterdzaad, 1 kaneelstok, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier op.

Giet de marinade over de kool.

Sluit de bokalen.

Vul een weckketel met water. De bokalen moeten ongeveer voor driekwart onder staan. Breng het water tot net onder het kookpunt (bij een weckketel gaat dat eenvoudig met de thermometer) en laat de bokalen 30 minuten ‘wecken’.

tip Als je geen weckketel hebt, kun je een kookpot met water gebruiken dat je net onder het kookpunt houdt.

Haal de bokalen uit het water en bewaar ze op een donkere, koele plaats.

Opgelegde rode kool