Oosterse uiensoep

De Fransen zullen het misschien niet graag horen, maar Jeroen tovert hun klassieke uiensoep om tot een heerlijk verrassende bouillon met oosterse smaken. Serveer met een portie noedels.

Ingrediënten

  • 8 ajuin
  • 0 arachideolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 40 g gember
  • 40 g eekhoorntjesbrood
  • 2 liter water
  • 25 g shiitake
  • 1 stengel citroengras
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 dl sojasaus
  • 0 vissaus
  • 200 g noedels
  • 2 lente-uien
  • 0 enkele plukjes koriander

Benodigdheden

  • een mandoline
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien. Gebruik de mandoline om ze fijn te raspen.

Verhit een scheut arachideolie in een wokpan en bak er de uiringen in.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Doe de lookpulp bij de uien.

Snijd de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snijd de helft van de chilipeper fijn en laat mee aanstoven.

Schil de gember. Rasp het stukje knol bij de uien.

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een pot met heet water. Laat de paddenstoelen even weken terwijl ze al hun smaak afgeven aan het water. Dit is de basis voor onze bouillon.

Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken.

Zeef de bouillon met gedroogd eekhoorntjesbrood. Hou de cèpes eventueel bij voor een volgende pastabereiding.

Doe de gebakken uiringen en de shiitakes bij de bouillon.

Kneus de stengel citroengras zo hard als je kan en doe de smaakmaker samen met de limoenblaadjes in de pot.

Giet er een flinke scheut sojasaus en vissaus bij. Laat de soep even trekken.

Breng water aan de kook en kook de noedels gaar. Kijk op de verpakking om de gaartijd te kennen.

Snijd de lente-uien in fijne ringen. Snijd de andere helft van de rode chilipeper in ultrafijne reepjes (julienne).

Giet de noedels af en verdeel ze over de diepe borden. Schep er een pollepel van de oosterse uiensoep over.

Werk af met de lente-ui, de chilipeper en enkele plukjes koriander.

Oosterse uiensoep