Het maken van deze soep kost je wat tijd, maar het resultaat is fantastisch. We geven deze romige bisque een Aziatische punch door er gember, citroengras en limoenblaadjes in te verwerken.

Ingrediënten

  • 500 g grijze garnalen
  • 0 olijfolie
  • 1 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 4 stengels selder
  • 2 wortel
  • 1 rode paprika
  • 0.5 rode chilipeper
  • 100 g gember
  • 4 limoenblaadjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 koffielepel trassi
  • 0 een scheutje witte wijn
  • 2 liter water
  • 350 ml kokosmelk
  • 0.25 stokbrood
  • 0 boter
  • 0 een scheutje room
  • 0.5 bussel bieslook

Benodigdheden

  • een ovenschotel
  • een elektrische staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de garnalen. Zet het garnalenvlees apart.

Leg de pantsers op een ovenschotel en rooster ze in de oven op 200 °C.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hoge soepketel.

Pel de ui en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook.

Stoof de ui en de knoflook in de olie.

Kneus de stengels citroengras en doe ze in de kookpot.

Spoel de selder en snijd de stengels in stukjes. Doe ze bij de uien en het citroengras.

Schil de wortelen en snijd ze in schijfjes. Stoof aan met de rest van de groenten.

Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Snijd de chilipeper in fijne ringetjes. Doe de paprika en de chilipeper in de soepketel.

Schil de gember en snijd hem in julienne. Doe de fijne reepjes in de soepketel. Leg er ook de limoenblaadjes bij.

Breng op smaak met een snuifje zout, de tomatenpuree en een lepeltje trassi of gefermenteerde garnalenpasta. Roer alles goed onder elkaar.

Haal de garnalenpantsers uit de oven en laat ze meebakken in de soepketel.

Giet er een scheutje witte wijn of Noilly Prat bij.

Bevochtig de groenten en de pantsers met het water.

tip
In plaats van water kan je ook groentebouillon of visfumet toevoegen.

Schenk de kokosmelk erbij. Roer even en laat dan minstens 30 minuten sudderen onder deksel op een zacht vuur.

Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de soep. Mix de soep met een elektrische staafmixer. Giet ze door een zeef.

Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster ze goudbruin onder de ovengrill.

Werk de soep af met een klontje boter. Mix nog even. De boter zorgt voor een schuimlaagje op de soep.

Serveer de garnalenbisque met de gepelde garnalen, een toefje room en gesnipperde bieslook. Geef er een krokant gebakken toastje bij.

tip
Voor de liefhebbers: een eetlepel krabvlees maakt deze bisque helemaal af.