Oosterse carpaccio van kortgebakken rundvlees

Met de traditionele carpaccio van rundvlees in het achterhoofd, bedacht Jeroen een Oosters voorgerecht of hapje om te ‘sharen’. Het vlees krijgt een korstje, maar binnenin blijft het uiteraard rauw. Serveer er hele dunne plakjes van met een lik stevige Oosterse saus erover en een fijne salade van rauwe groenten.

Ingrediënten

  • 400 g rundsvlees
  • 2 teentje look
  • 40 g gember
  • 1 chilipeper
  • 1 limoen
  • 3 eetlepel honing
  • 3 eetlepel Ketjap Manis
  • 2 eetlepel sojasaus
  • scheutje olie
  • scheutje olijfolie
  • 2 eetlepel sesamzaad
  • peper
  • zeezout
  • zout
  • 1 bussel enokichampignons
  • 0.5 bussel radijs
  • 0.5 komkommer
  • 0.5 rode paprika
  • 100 g sojascheut
  • 4 paksoi
  • munt
  • scheutje rijstazijn
  • sesamolie
  • sojasaus

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een zeef
  • een borsteltje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het vlees met Oosterse saus

Haal het stuk rundvlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Pel de tenen look, schil het stuk gember. Snij de gember en de rode chilipeper grof. Doe alle ingrediënten in de hakmolen en mix ze fijn.
Verhit een scheut (neutraal smakende) olie in een pot op een matig vuur. Stoof de kruidige pasta daarin en voeg honing toe. Meng en laat het mengsel even bakken en licht karameliseren.
Voeg het sap van de limoen toe, gevolgd door de sojasaus, zoete ketjap manis en een scheutje water. Laat de Oosterse saus ruim 5 minuten pruttelen tot ze voor de helft is ingekookt en wat stroperig is.
Kruid het stuk rundvlees met voldoende versgemalen peper en wat zout.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan op een stevig vuur. Leg het stuk vlees in de pan en laat het max. 2 minuten sissen en bakken. Draai het vlees om en geef deze kant ook een korte bakbeurt. (Voeg indien nodig extra olijfolie toe.) Schroei ook de zijkanten van het stuk rund dicht. Binnenin blijft het rauw.
Zeef de oosterse saus en schenk ze over het stuk gebakken vlees. Blijf de saus ook een tijdje over het vlees lepelen, tot het uitgebreid in bad geweest is. Zet het vlees aan de kant en laat het rusten.

De fijne groentesalade

Snij de fijne enoki-paddenstoelen los en strooi ze in een mengschaal. Verwerk de rest van de groenten en doe ze in diezelfde schaal.
Snij het loof weg en maak de radijzen schoon. Pluk de bladeren van de paksoi los en spoel ze grondig.
Snij elke radijs eerst in fijne plakjes en daarna in reepjes. Snij ook de paksoibladeren in fijne reepjes of stukjes.
Snij het vruchtvlees van (ongeschilde) komkommer in lange fijne plakken, die je vervolgens in dunne slierten snijdt. (julienne)
Schil de rode paprika, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in millimeterfijne reepjes.

Afwerken en serveren

Schenk een scheutje rijstazijn (sushiazijn) over het slaatje, een voorzichtig beetje sesamolie en enkele druppels sojasaus.
Voeg gescheurde blaadjes munt toe en meng de fijne sla voorzichtig.
Leg het kortgebakken rundvlees op je werkplank en neem er je scherpste koksmes bij. Ontdek hoe de vezels in het stuk vlees lopen. Snij altijd haaks op ‘de draad’ van het vlees.
Snij het vlees in flinterdunne plakjes en bedek er de bodem mee van individuele borden of van een grote vlakke serveerschaal.
Strijk met een borsteltje een royale laag van de oosterse saus over de lapjes vlees. Strooi er een klein beetje grof zeezout overheen.
Werk de schaal of de borden af met een toef van de fijne groentesalade, wat sesamzaadjes en serveer.
Oosterse carpaccio van kortgebakken rundvlees